Nobelova nagrada za medicinu pripala Amerikancima

Foto: AFP
Nobelova nagrada za medicinu pripala Amerikancima
05.10.2009.
u 12:28
U priopćenju instituta Karolinska piše kao je trojac "riješio veliki problem u biologiji", odnosno kako se kromosomi repliciraju za vrijeme dijeljenja stanica te štite od propadanja.
Pogledaj originalni članak

Troje američkih znanstvenika dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu jer su otkrili način na koji se kromosomi štite i repliciraju, a njihov je znanstveni rad bacio svjetlo na rak i proces starenja.

Elizabeth Blackburn, podrijetlom Australka, te Jack Szostak i Carol Greider, oboje podrijetlom iz Britanije, osvojili su nagradu od 10 milijuna švedskih kruna, izvijestili su iz instituta Karolinska.

 

U njihovu priopćenju piše kao je trojac "riješio veliki problem u biologiji", odnosno kako se kromosomi repliciraju za vrijeme dijeljenja stanica te štite od degradacije, odnosno propadanja.

- Otkrića su dala novu dimenziju našem razumijevanju stanica, bacila su svjetlo na mehanizam bolesti i stimulirala razvoj novih potencijalnih terapija - piše u priopćenju.

Krajevi kromosoma nazvani su telomeri, a ako se oni skrate, stanica stari. Znanstvenici su teoretizirali kako taj proces može biti uzrokom starenja, ne samo u individualnim stanicama nego i u cjelokupnom organizmu.
Rad znanstvenog trojca na telomerazi stimulirao je razvoj novih terapijskih strategija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BL
Blender
14:28 06.10.2009.

Ljudi moji zalosno je to da vi ne razumijete sto je komentirao inter, covijek je potpuno u pravu.

GV
goran vrtaric
14:16 05.10.2009.

Sto se tice amerike, procitao sam jedan dobar grafit, koji kaze KOLUMBO J**** TE ZNATIZELJNA.

DU
Deleted user
13:30 05.10.2009.

Zašto više nema velikih otkriča kojih je bilo početkom dvadesetog stolječa zašto nakon tolikog istraživanja side,raka i ostalih bolesti još uvjek nema ljekova koji če izlječiti te počasti pa zato jer da su ga i napravili nebi ga smjeli proizvoditi jer su dosada puno namlatili love prodajom lažnih ljekova koji nelječe ništa a koštaju cjelo bogatstvo.