RATOVI S LEŽALJKAMA

Šokirani turisti na Jadranu. Đemila iz BiH: Ovo nikada nisam doživjela!

Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Baška Voda: Reportaža o problemu s ležaljkama na plaži
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Baška Voda: Reportaža o problemu s ležaljkama na plaži
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Baška Voda: Reportaža o problemu s ležaljkama na plaži
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Baška Voda: Reportaža o problemu s ležaljkama na plaži
06.08.2024.
u 09:32
"Sve su zauzeli, ne može se proći, to bi trebalo regulirati drukčije. Te ležaljke trebale bi ležati na hrpi, ne po plaži."
Pogledaj originalni članak

Gotovo svakog ljeta na plažama dalmatinskih mjesta događaju se sukobi zbog ležaljki, odnosno zbog ‘‘zlatnih koka‘‘ iznajmljivača. Kupačima koji se žele sunčati na ručnicima, a ne na ležaljkama, lokalci zauzmu sva mjesta svojim plastičnim rekvizitima. Sunčano jutro na plaži u Makarskoj donosi upravo te probleme. Naime, čim je sunce izašlo, prvi red uz more već je bio prepun ležaljki iznajmljivača. Mnogi posjetitelji izrazili su nezadovoljstvo ovakvom situacijom, jer je praktički nemoguće pronaći slobodno mjesto za postavljanje ručnika blizu mora.

Jedna od kupačica Adisa Zuko iz Njemačke, koja je stigla rano ujutro, komentirala je: "Prazne ležaljke u Makarskoj već jutros kad sam došla, ovaj prvi red je bio popunjen s ležaljkama. Nije bilo prilike da stavimo ručnike, znači prvi red je odmah rezerviran za ležaljke. Ako želiš biti do mora, moraš uzeti ležaljku", prenosi Danas.hr. 

Sličnog je mišljenja i drugi posjetitelj Ilija Grgić iz Austrije koji dodaje: "Po mojemu mišljenju, to nije u redu. I mi bismo htjeli leći u hlad ili do mora, a tu su svuda ležaljke. I onda smo prisiljeni uzeti ležaljke." Ovaj problem nije novost za mnoge posjetitelje, ali eskalacija konflikta između kupača i iznajmljivača ove godine dodatno je narasla. "Ovo nikada nisam doživjela. Neki dan su mi rekli da maknem ručnik da oni stave ležaljke koje koštaju 14 eura, strašno", prisjeća se ogorčena Džemila Berbić iz BIH. 

VEZANI ČLANCI: 

Usprkos frustracijama, situacija se ne mijenja. "Sve su zauzeli, ne može se proći, to bi trebalo regulirati drukčije. Te ležaljke bi trebale ležati na hrpi, ne po plaži", naglašava Mirko Vidović iz Omiša. Prema zakonu, upravo bi tako trebalo i biti, ležaljke ne bi smjele biti postavljene unaprijed po plaži. Umjesto toga, trebale bi biti složene na hrpi, a posjetitelji bi ih trebali uzimati prema potrebi. 

Na suprotnoj strani, na plaži gdje nema ležaljki jer su postavljeni redari da održavaju mir, situacija je potpuno drukčija. "Na ovoj plaži nam je super, nema ležaljki, ima mjesta za sve", zadovoljno kaže jedan od kupača. "Nismo ni došli rano, a mjesta ima i dalje. Nitko nije uzurpirao ovu plažu ni ručnicima ni ležaljkama", dodaje drugi.

Načelnica Podgore Petra Radić komentirala je ovaj problem: "Ležaljka ne smije sprečavati put kretanja po samoj plaži, a najbitnije je da je adekvatan broj tih ležaljki i da one zauzimaju puno manje nego slobodni prostor." Radić također ističe da su regulacije različite za svaku plažu: "Različito je za svaku plažu, ali općenito smo potpisali da dva do četiri metra prostora mora ostati slobodno. Jednako smo tako s nekim koncesionarima dogovorili da imaju mjesta za prolazak", komentirala je Radić za Danas.hr. 

>>> Ovo ljeto idete u Dubrovnik? Ovih 5 plaža morate posjetiti!

Foto: shutterstock
Foto: Veliki Žali/Facebook
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Plaža Divna jedna je od najljepših na Pelješcu
Foto: shutterstock
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Turistička patrola u Viganju na Pelješcu
Foto: shutterstock

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

CO
cookie
12:04 06.08.2024.

Treba propisati zakonom: Ležaljke do najma moraju biti na hrpi, postavljena može biti samo jedna (1) pokraj da se vidi kako izgleda. Tko ne poštuje, masna kazna i zabrana rada narednih mjesec dana pa nek si kalkuliraju.

ŽI
Živac
11:59 06.08.2024.

Gospodo draga, gradonačelnici, lokalni šerifi. Plaćam(o) porez ovoj državi, razne rente i slično da bi imali slobodni i sigurnu zemlju. Svako uzurpitanje javnog prostora je nedopustivo! Iz svoje plaće financiram(o) lokalnu samoupravu i ostavite namam plažu, a vi zarađujte na druge načine a ne iznajmljivanjem javnog dobra! Iznajmljujte vladtitu kuću tko vam smeta i na vlastitoj terasi se sunačajte do mile volje i naplaćujte kome hoćete! Javno dobro je od svih nas i već smo to javno dobro platili! Ne moźete iznajmljivati naše (moje)!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:23 06.08.2024.

U Tučepima ispod hotela Alga je nemoguće naći mjesto za ručnik jer je lokalni baja u 7 ujutro zauzeo pola plaže sa svojim ležaljkama. Nitko mu ništa ne može jer je u dealu sa lokalnim šerifom.