VIZIONAR Što se obistinilo od proročanstava Mile Krčaka iz Drniša, čovjeka kojega su sumještani zvali ludim, a Ivan Meštrović svojim prijateljem

Nostradamus iz Drniša

Foto: import
Nostradamus iz Drniša
12.11.2005.
u 16:57
Pogledaj originalni članak

Slika Ludi Mile, autor koje je znameniti kipar Ivan Meštrović, koja se nalazi u drniškom Gradskom muzeju, svakako se ne ubraja među velika umjetnikova djela, kao što su Indijanac sa strijelom ili Indijanac s kopljem iz čikaškog Grand Parka, a isto tako nije ni monumentalna kao Pietu00E0 u crkvi Presvetog Srca Naše Gospe na sveučilištu u Indiani. Meštrovićev Ludi Mile javnosti je malo poznat, no još se manje zna tko je čovjek kojega je kipar portretirao daleke 1912. godine u gradu na rijeci Čikoli.

Zatvorene oči
– Ludi Mile zapravo je Mile Krička iz Kričaka, sela pokraj Drniša – otkrio je kustos drniškog Gradskog muzeja Davor Gaurina.  – Njegovo je ponašanje narodu bilo čudno. A tko je malo drukčiji, za narod je lud. No, Meštrović nije mislio tako. Dapače!
Ludog Milu s kiparove slike danas u Drnišu i okolici malo tko pamti. I Mile i njegovi suvremenici poodavno su već mrtvi. U ovom kraju žive, međutim, priče o njemu, ali živi, bome, i svjedok njegova “lika i djela” – 81-godišnja Josipa Mijić Bepina. Ludi Mile, prisjeća se, bio je vizionar, a nikako lud. Ona je kao djevojčica često k njemu navraćala s ujakom Paškom i satima slušala njihove razgovore. Sve što je Ludi Mile prorekao, kaže Josipa, to se i obistinilo, a narod kao narod – luđi od njega. Umjesto da njegovu pamet iskoristi, oni ga proglasiše ludim, zaključila je.
– Ludi Mile neobično je izgledao, a još mu je neobičnija bila pamet – prisjetila se Josipa. – Nosio je bradu do pupka, a oči nikad nije otvarao. Hodao je i radio u svojoj radionici u Drnišu zatvorenih očiju. Radionica mu je bila na mjestu današnje tržnice... A kad ga je moj ujak Paško upitao zašto oči drži zatvorene, odgovorio je: “Da ih otvorim, ništa ne bih vidio.” A on je vidio što nitko drugi nije mogao.

Sigurna smrt
A Ludi Mile, povjerila je Josipa, mogao je predvidjeti smrt svakoga čovjeka. Tko god bi ga upitao kad će umrijeti, Mile bi mu točno kazao. Vidio je Mile iza svojih zatvorenih očiju, među ostalim, i smrt kralja Aleksandra, Drugi svjetski rat, datum napada Njemačke na Jugoslaviju, budućnost Hrvatske, dolazak Ante Pavelića, a i hrvatsku sudbinu na početku 21. stoljeća.

Rat do 21. stoljeća
– Sve što je rekao, to se i dogodilo. A upozoravati na budućnost počeo je tridesetih godina prošloga stoljeća. No narod na sve to nije obraćao pozornost. Mile je lud, govorili su. Ja sam čula kako mojemu ujcu Pašku govori: “Kraljevina neće još dugo trajati, nastat će najkrvaviji rat u povijesti, a Hrvatsku će gaziti dvije čizme. Vodit će je vladar čije ime počinje slovom A, narod u Hrvatskoj će se zakrvaviti i postat će nevjeran. I zapamti, Paško, rat u Hrvatskoj završit će tek na ulazu u 21. stoljeće, no ni tada neće biti gotovo. Vladat će moćnici i drugi će nama dirigirati, a hrvatski narod još će biti razjedinjen. Bit će novih boleština, o kojima ne možeš niti sanjati, a onda će doći vrijeme da će se žene penjati na brdo ne bi li ugledale muško!” – ispričala je Josipa.
Drniški Nostradamus navijestio je narodu krvavi rat, a i napad na Jugoslaviju. Neshvaćen, 1940. godine objesio se u svojoj skromnoj radionici. Vele da su mu posljednje riječi bile: “Ne želim dočekati klanje koje dolazi, a svijetom će zavladati žuta rasa!”
– Sigurna sam da bi Ludi Mile znao što će se dogoditi nama Hrvatima samo da je živ. Lijepo je onda kazao da država Hrvatska, na čijem će čelu biti čovjek s imenom koje počinje slovom A, neće trajati dulje od pet godina. Tako je i bilo – povjerila je Josipa.


Aleksandar poginuo jer ga nije poslušao

U Milina proročanstva 1935. godine malo je tko vjerovao, baš kao što nije povjerovao ni kralj Aleksandar, kojemu je Ludi Mile napisao pismo te mu ga poslao u Beograd. Upozorio ga je da ne ide u Francusku jer će biti ubijen. No, Ludog Milu nije slušao ni puk, a kamoli kralj! – Mile je bio nepismeno čeljade – kazala je Bepina. – Kralju je pismo napisala njegova kći Pera, a on je diktirao. Kralj Aleksandar pismo je pročitao, ali se na upozorenje oglušio te otputovao u Marseille, gdje mu se dogodilo upravo ono što mu je Ludi Mile pretkazao. Nakon toga, u Drniš se sjatila sva sila žandarmerije te su Milu uhapsili. Vlasti su bile uvjerene da je u vezi s atentatorima. Međutim, istragom je utvrđeno da on s tim činom nije imao nikakve veze pa je pušten na slobodu.

Pogledajte na vecernji.hr