NOSI BALISTIČKE RAKETE

Nova snimka Putinovog nepobjedivog oružja: Što je zapravo ruski sustav Avangard?

Foto: Screenshot Twitter
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
Ruska vojska
Foto: Reuters
Ruska vojska
20.12.2022.
u 12:47
Putin je za Avangard kazao kako je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je 'potpuno neranjiv na bilo kakvo oružje protuzračne i proturaketne obrane'
Pogledaj originalni članak

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako Rusija u upotrebu uvela još jedan oružani sustav Avangard, a podijelili su i snimku hipersoničnog kliznog vozila koje može nositi nuklearno oružje i koje je spremno za borbu. Raspoređen je u regiji Orenburg na južnom Uralu. U izvještaju se navodi da je sustav opremljen interkontinentalnim balističkim raketama za čije instaliranje je bilo potrebno nekoliko sati.

No, što je zapravo sustav Avangard? Bio je jedan od nekoliko naprednih oružanih sustava koje je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin u ožujku 2018. godine. Ruski dužnosnici su priopćli da oružje može letjeti 27 puta brže od zvuka i da ga je nemoguće presresti, piše Al Jazeera Balkans. 

 

U svom govoru 2018. godine Putin je Avangard nazvao nepobjedivim i usporedio ga s 'meteorom' i 'vatrenom kuglom'. Rekao je da je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je 'potpuno neranjiv na bilo kakvo oružje protuzračne i proturaketne obrane'.

U to vrijeme, bivši ruski ministar obrane Sergej Ivanov priopćio je da Rusija ima 12 novoproizvedenih sistema Avangard koji su razvijeni po relativno niskoj cijeni. Avangard teži 2.000 kilograma, ima domet veći od 6.000 kolometara i sposoban je nositi nuklearni ili konvencionalni teret. 

- Kao oružje za pojačano klizanje, Avangard se transportira do maksimalne visine (oko 100 km) pomoću balističke rakete, nakon čega se klizno vozilo odvaja od svoje rakete. Zatim krstari prema svojoj meti kroz atmosferu - navodi Centar za strateške i međunarodne studije. Prvi raketni sustav Avangard u rusku službu ušao je krajem 2019. godine. 

teška situacija u Ukrajini

Novo Putinovo priznanje zapravo je psihološki trik: Vidmarović otkrio što se krije iza izjave ruskog vođe

Ovo je svojevrstan nadomjestak da se pokaže kako Putin ne bježi od kamera i javnosti, a s druge strane, ta teška situacija o kojoj govori nije ništa drukčija od cjelokupne situacije u Ukrajini, gdje postoje problemi s ispunjavanjem osnovnih potreba stanovništva, hranom, toplom vodom, grijanjem, sigurnosti. Ukrajinci malo-pomalo, iako se sada bojišnica ne pomiče, idu prema tome da otjeraju Ruse s teritorija, kazao nam je Vidmarović

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

HI
Hrvat iz Prigorja
13:23 20.12.2022.

Kad će pokazati auto u klasi audia, Kie, vw, hydaia, forda.... ili mobitel ili kompijuterili tv, a da im ruseki bolje žive

JZ
Jedan_Zagrepčanec
13:41 20.12.2022.

Da upozorim novinare i urednika: ovo sigurno nije klizno oružje, nego se vjerojatno radi o zabuni, to jest o krivom prijevodu s engleskog jezika, radi se vjerojatno o riječi gliding/glide koja se u zrakoplovstvu prevodi s jedrenje/jedriti, a naziv za jedrilicu je glider.

MI
Mislav28
14:10 20.12.2022.

To su ruske bajke da se te rakete ne mogu uništit, amer putuje na Mars i presreće meteore u svemiru i skreće ih sa putanje i onda da nema obranu od putinovih raketa , smješno. To je ruska propaganda za svoj narod.