SDLSN proziva Vladu

"Novac za plaće namještenika slit će se u poduzetničke džepove"

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
"Novac za plaće namještenika slit će se u poduzetničke džepove"
08.03.2011.
u 13:22
- Činjenica da će Vlada njihove otkaze prikazati kao još jednu uspješno odrađenu dionicu puta u EU i plana gospodarskog oporavka slaba im je utjeha, kaže S. Kuhar
Pogledaj originalni članak

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske čestita svim ženama zaposlenima u državnoj službi Međunarodni dan žena, a ovogodišnji posvećuje svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz iz državne službe.

- Zakonom se predviđa neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, koje u državnoj službi, kada je u pitanju čišćenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene i njihovo prepuštanje privatnim tvrtkama i servisima - podsjeća Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, podsjećajući da je Vlada u svom obrazloženju kao problem navela problem bolovanja i godišnjih odmora, čime "kao problem doživljava činjenicu da dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje i očito ih ne doživljava kao vrijedne ljudske potencijale u državnoj službi", navodi Kuhar.

- Ti su razlozi moralno dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnji odmor i nešto rjeđe bolovanje. Kad bi ponekad oprali stepenice, vidjeli bi kako je to kad te "ušine" u leđima pa ih nitko zbog toga ne kani outsourcati - ironičan je Kuhar, koji dodaje i da je dio Vladina plana gospodarskog oporavka da se novac za plaće namještenika umjesto na njihove tekuće račune slije u poduzetničke džepove, vrlo vjerojatno i u džepove posrednika koji su sve to omogućili, a namještenicima će plaća vjerojatno biti umanjena za iznos profita i provizije. Zato za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku jer im je vjerojatno zadnji u državnoj službi.

- Činjenica da će Vlada njihove otkaze prikazati kao još jednu uspješno odrađenu dionicu puta u EU i plana gospodarskog oporavka slaba im je utjeha, kao što je i slaba utjeha za 350.000 nezaposlenih to što žive "relaksiranije" i moći će na referendumu odlučiti hoće li biti nezaposleni u Hrvatskoj kao članici ili nečlanici EU - zaključuje Kuhar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MO
mocira
14:03 08.03.2011.

e moj sindikalac, niste za nista, kao i da vas nema. Kad je bila pretvorba niste se čuli, govorili ste bravo. Za sadasnje stanje krivi ste isto kao i politicari. samo gledate osobne interese i nista vise. Pogledajte samo koliko ima sindikata, skoro kao i radnika. Razjedinjeni 100%. Zapravo gadite mi se više od političara!!!!!!!!!

DU
Deleted user
14:55 08.03.2011.

Sindikat prazitske prenarasle birokracije. Jeste li vikali 90ih kada se Hrvatska komadala i prodavala? Naravno onda niste jer su poslići po državnim službama dobivali po vezama, sada bi mogla doči EU pa šutnuti van dobar broj ovih mrtvih puhala. Sada se zazivaju i nezaposleni, do prije pola godine cerekali su se bijednicima jer eto oni u državnim službama su se \"snašli\" pa koga briga za ove gubitnike na burzi. Što prije počisititi državne službe pa neka malo iskuse kako je to biti nezaposlen a oni koji ostanu morati će raditi za svoje plaće.

OK
okus
11:06 09.03.2011.

Raspustiti sindikate. Sto uopce rade osim sto su na drzavnim jaslama? Citaj u NASEM dzepu.