spremni za sezonu

Nove mjere u Splitu: Pogledajte kakve sve kazne uvode ovog ljeta, neke idu i do 300 eura

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Turisti u šetnji Zapadnom obalom s pogledom na Split
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Turisti u šetnji Zapadnom obalom s pogledom na Split
19.05.2023.
u 06:49
Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika tog grada.
Pogledaj originalni članak

Konzumiranje alkohola na površini javne namjene, vršenje nužde na javnim površinama, spavanje u parkovima, na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena kažnjavat će se kaznom od 300 eura. Odluku o javnom redu i miru donijelo je splitsko Gradsko vijeće. Strože kažnjavanje potaknuto je divljanjem turista koji uriniraju po spomenicima, povraćaju po ulicama i na razne načine remete život domaćih ljudi, ali i ljetovanje najvećeg dijela pristojnih gostiju, što je bilo osobito izraženo prošlog ljeta, kada su se malobrojni stanovnici užeg dijela grada nerijetko suočavali s primitivnim divljaštvom.

VEZANI ČLANCI:

Zbog toga je Gradsko vijeće izrijekom zabranilo i odredilo novčane kazne za neke aktivnosti koje nitko normalan ni ne bi radio. Zabranjeno je i penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama; ulaženje, penjanje i kupanje u fontanama te nuđenje, ali i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena kažnjavat će se novčanom kaznom od 300 eura. Kaznom od 150 eura kažnjavat će se i povraćanje na površinama javne namjene, jednakom kaznom kao i izvođenje građevinskih i instalaterskih radova od 14 do 17 sati te od 22 do 7 sati.

VEZANI ČLANCI:

Tijekom 90 dana u turističkoj sezoni svaku noć će od 22 do 4 sati na terenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji, a uskoro će uslijediti natječaj za njihovo zapošljavanje.

Video: Kolumbija izručila bjegunca Hrvatskoj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ZA
zagabria1
09:13 19.05.2023.

Uz blagodat koju donosi turizam dolaze i negativne strane. To nažalost neće smanjiti broj slučajeva jer turisti neće znati za nove kazne. Dakle to će samo malo dodatno popuniti gradski proračun. Sjećam se vremena kad si mogao jesti sendvič u parku i nikome nije smetalo

BU
burza
09:29 19.05.2023.

Na ulaz u Split napisati na vise jezika ovdje se samo spava nema provoda

CA
car100
08:25 19.05.2023.

"ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena, kažnjavat će se novčanom kaznom od 300 eura" -- ??? što ima pak to znači ? ne možeš pitati taksi na stajalištu da te poveze?