IMA MRTVIH I RANJENIH

Novi detalji o sabotiranim voki-tokijima: 'Način kako je eksploziv bio integriran ga je učinio teškim za otkriti'

Foto: EMILIE MADI/REUTERS
Graves are seen in a cemetery dedicated to Lebanese Hezbollah fighters, in Ghobeiry
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
Funeral of Hezbollah member Ali Mohamed Chalbi in Kfar Melki
Foto: KARAMALLAH DAHER/REUTERS
Lebanese army members prepare to carry out a controlled explosion of a battery of a communications device in the town of Qlayaa
Foto: KARAMALLAH DAHER/REUTERS
Lebanese army members prepare to carry out a controlled explosion of a battery of a communications device in the town of Qlayaa
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
A view shows a hole where the Lebanese army carried out a controlled explosion of a walkie-talkie device outside the American University of Beirut Medical Center
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
A vendor shows walkie-talkie devices without batteries at an electronic store in Sidon
20.09.2024.
u 14:04
- Bilo bi teško ubaciti eksplozivnu napravu u glavni odjeljak voki-tokija jer je njegova elektronika zbijena, pa je vjerojatnije da je bila u odvojivom baterijskom paketu, rekao je Enomoto za japanskog emitera Fuji TV.
Pogledaj originalni članak

I dok se Libanon i Izrael gledaju preko nišana, a ostatak svijeta poziva na smirenje situacije nakon vala eksplozije elektroničkih uređaja zbog kojih je poginulo najmanje 20 mrtvih i nekoliko tisuća ranjenih, postavlja se pitanje kako je uopće došlo do sabotaže uređaja. Baterije iz voki-tokija koje je koristila libanonska oružana skupina Hezbollah, a koje su eksplodirale ovaj tjedan, bile su natopljene visokoeksplozivnim spojem poznatim kao PETN, rekao je izvor iz Libanona upoznat s komponentama uređaja za Reuters. Način na koji je eksplozivni materijal bio integriran u baterijski paket učinio ga je izuzetno teškim za otkrivanje, rekao je izvor.

Stotine voki-tokija koje je koristila skupina eksplodirale su u srijedu, dan nakon što su tisuće Hezbollahovih pagera detonirale diljem Libanona. Fotografije eksplodiranih voki-tokija prikazivale su naljepnice na kojima je stajao ime japanske kompanije Icom i "Made in Japan" ('Napravljeno u Japanu'). Međutim, Icom je objavio kako je prekinuo proizvodnju uređaja koji su eksplodirali u napadu prije deset godina i da se na tržištu najvećim dijelom nalaze krivotvorine.  Yoshiki Enomoto, generalni direktor Icomove sigurnosne i trgovačke divizije, rekao je za Reuters da je moguće da je stariji Icomov uređaj bio modificiran kako bi se napravila bomba.

- Bilo bi teško ubaciti eksplozivnu napravu u glavni odjeljak voki-tokija jer je njegova elektronika zbijena, pa je vjerojatnije da je bila u odvojivom baterijskom paketu, rekao je Enomoto za japanskog emitera Fuji TV. Libanonski izvor rekao je da je do eksplozije došlo čak i u slučajevima kada je baterijski paket bio odvojen od ostatka uređaja.

VIDEO Eksplozije diljem Libanona

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar grbadeva
grbadeva
15:12 20.09.2024.

Da živiš tri do četiri milenija ti se takvog što dosjetio nebitno.

SE
Serengeti
14:53 20.09.2024.

Izrael je teroristička država. Sankcije odmah!!

Avatar kozorog
kozorog
14:31 20.09.2024.

velika stvar, plastični eksploziv, semtex i slična kemija, novi minijaturni upaljači, plus litijeve baterije koje su ionako malo opasnije... nikakva posebna domišljatost, ovdje je riječ u prvom redu o volji, namjeri. inače, najveći inovatori su zločinci, uvijek su ispred svih.