STRAVIČAN ZLOČIN

Odbijao se predati policiji: Pucao si je u glavu kada je shvatio da je opkoljen

Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
02.08.2019.
u 20:10
– Policija je poduzela sve da brzo otkrije počinitelja teških ubojstava i nastavlja istraživati okolnosti monstruoznog čina koji je duboko potresao i uznemirio cijelu Hrvatsku – poručio je premijer Plenković.
Pogledaj originalni članak

Sinoć se u Zagrebu dogodio jedan od najbrutalnijih pokolja koji ne pamti ne samo grad nego ni cijela Hrvatska. Na Kajzerici je ubijena je peteročlana obitelj Tojagić i dečko jedne od kćeri, a ubojica je potom presudio i sebi.

Tijek događaja:

20.10 - Počinitelj je osobe usmrtio kratkim vatrenim oružjem - rekao je načelnik policije Marko Rašić, prenosi portal Vijesti.hr.

Kazao je i kako su ga uspjeli uhvatiti iste večeri zbog 'brze razmjene informacija i uspješnog vođenja akcije.'

19:10 – Igor Nađ do posljednjeg trenutka odbijao se predati policiji, a kada je shvatio da je opkoljen, pucao si je u glavu, piše Jutarnji list. Nakon što je bio opkoljen policijskim specijalcima, Nađ je pokušao preskočiti ogradu Caritasova doma u Brezovici. Nakon toga je shvatio da mu nema spasa pa si je sam presudio.

18:25 – Zaista ne znam što da vam kažem. Pretužno je sve ovo. Velika bol. Napišite što hoćete – rekla je za 24 sata majka Igora Nađa, Marija. Ubojica je često posjećivao majku, očuha i polubrata. Dolazio bi jednom mjesečno, a kako kažu susjedi, znao je dovesti i Maju te njezina desetogodišnjeg sina Paula. Posljednjih nekoliko tjedana, pričaju mještani, to se promijenilo. Počeo je dolaziti jako često. Majku je posjećivao skoro svaki dan.

18:15 – Ubojica je nekad tu živio, a zadnju godinu sve je rjeđe dolazio – ispričali su nam susjedi obitelji koju je ubio Igor Nađ. Trenutačno smo svi u šoku, ali kad se situacija malo smiri, vidjet ćemo što možemo napraviti za malenu bebu, kažu u mjesnom odboru Kajzerica. Opširnije čitajte ovdje.

16:42 – Malo sam poznavao Igora Nađa. Ja sam u pola deset zvao policiju. Sve sam vidio. On je pobjegao, njega nije bilo. Čuo sam pucnjeve. Izašao sam. Vidio sam i pozvao policiju, odmah su stigli. Nisu htjeli prići bliže jer nisu imali pancirke, bojali su se. Poznavao sam dobro obitelj, rekao je za 24 sata svjedok sinoćnjeg pokolja Stjepan Grubina.

16:30 – Stručnjaci i udruge izrazili su zgroženost šesterostrukim ubojstvom u Zagrebu te ponovno upozorili da društvo premalo i nepravovremeno reagira na počinitelje obiteljskog nasilja, čime šalje poruku da se zlostavljajuće ponašanje može nastaviti, a djeci poručuje da nisu zaštićena. Ovdje pročitajte opširnije.

16:00 – Ovo je posljednji put da me vidiš – navodno je jučer rekao Igor Nađ bliskom prijatelju dok su sjedili u kafiću na zagrebačkom Vrbiku, tvrdi anoniman izvor za Slobodnu Dalmaciju. Također navodi da je Nađ pio pelinkovce, a je li ga prijatelj ozbiljno shvatio, može se samo nagađati.

15:55 – Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut uime Vlade zbog šesterostrukog ubojstva na Kajzerici te istaknuo da je policija poduzela sve da brzo otkrije počinitelja. 

– Uime Vlade izražavam duboko žaljenje i sućut zbog strašnog zločina koji se dogodio sinoć u Zagrebu. Policija je poduzela sve da brzo otkrije počinitelja teških ubojstava i nastavlja istraživati okolnosti monstruoznog čina koji je duboko potresao i uznemirio cijelu Hrvatsku – poručio je premijer Plenković putem svog profila na Twitteru. 

15:21 – Otac ubijenog dječaka, izvanbračni suprug Maje Tojagić, kazao je za Jutarnji list da se iz Njemačke vraća u Hrvatsku. Bio je shrvan i samo je uspio izgoviriti: "Ubio mi je sina."

15:15 Šesterostruko ubojstvo komentirao je i ustavni sudac Goran Selanec. 

– Nije čudno što je "pravednik" odlučio sam sebi oduzeti život i ne dopustiti da mu itko drugi kaže nešto o njegovoj "pravdi", šaljući tako poticaj svima ostalima koji osjećaju potrebu da kazne žene jer su im obeščastile njihov ne ljudski već baš muški ponos, ugled i status  – komentirao je sudac. Opširnije pročitajte ovdje.

14:22  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izvijestilo je da u obitelji u kojoj se dogodilo šesterostruko ubojstvo u naselju Kajzerica nije bilo prijava koje bi ukazivale na nasilje u obitelji niti je ubojica evidentiran kao počinitelj nasilja u obitelji. Ministrica Vesna Bedeković izrazila je duboko žaljenje zbog tog tragičnog događaja te snažno osudila takav "strašan čin nasilja". Više o tome pročitajte ovdje.

13:40  Otkriven je identitet i šeste žrtve. Riječ je navodno o Davoru Paušaku s kojim je Josipa Tojagić bila u vezi, više informacija o žrtvama doznajte ovdje.

13:35 –  Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je reakcija policije bila vrlo promptna i profesionalna. "Odmah po dojavi izašli su na teren i poduzeli radnje koje su brzo dovele do otkrivanja tko bi mogao biti počinitelj. Kriminalističkim tehnikama i analitikom vrlo se brzo lociralo ubojicu i epilog je poznat – kada je okružen od policijskih snaga i pozvan na predaju izvršio je samoubojstvo, kazao je Božinović u Uštici, gdje je nazočio obilježavanju Mađunarodnog dana sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici

"Policija je radila na način koji je omogućio ovako brzu realizaciju, odnosno otkrivanje počinitelja. Angažirane su sve operativne i taktičke snage krim policije, specijalne i interventne policije. Svi najodgovorniji policijski dužnosnici bili su cijelo vrijeme u koordinaciji, u kontaktu. Bila je to vrlo opsežna potraga koja je pokazala razinu spremnosti i profesionalnosti hrvatske policije", rekao je Božinović. Dodao je da još traje kriminalističko istraživanje koje treba dovesti do odgovora na još neka pitanja kako bi se cijela slika zaokružila.

Ministar je podsjetio i na "neprestanu akciju" u kojoj policija poziva građane koji posjeduju ilegalno oružje da ga bez prijetnji i sankcija predaju u najbližu policijsku postaju jer je posjedovanje ilegalnog oružja kažnjivo.

"Tu ima rezultata, ali očito je to pitanje s kojim ćemo se stalno nositi", ustvrdio je Božinović.

12:41 – Jedna od žrtava bila je Maja Tojagić s kojom je ubojica imao dijete, koje je jedino sinoć i poštedio. Osim svoje partnerice, ubio je njezina desetogodišnjeg sina Paola, oca Dragoslava i majku Filjku sestru Josipu i njezina partnera. Na Majinom Facebook profilu nalazi se mnoštvo fotografija s počiniteljem koje upućuju na to da je bila u ljubavnoj vezi s njim. Više o tome pročitajte OVDJE.

11:45 – Počinitelj je Igor Nađ, rođen 1983. godine u Vukovaru, a ubojstva je počinio vatrenim oružjem koje je ilegalno pribavio. Kako doznajemo, prije tri godine prijavljivan je zbog narušavanja javnog reda i mira.

11:30 – Ljudi nesmetano prolaze ostatkom ulice, a većina kaže da je doznala prije koji čas ili nije uopće upućena u to što se događa. Marijan, koji na putu do posla pješači kroz ulicu, kaže kako misli da je to zbog toga što se sve odvilo tijekom noći.

– Sad sam doznao preko radija. Užas! – kratko je komentirao. 

– Nisam znao o čemu je riječ, sad baš idem na posao. Ne znam što da uopće kažem. Ne mogu vjerovati da se to događa kod nas –  rekao je drugi prolaznik koji je žurio na posao nedaleko od poprišta zločina. 

– To je strašno i grozno. Maloprije sam doznao – kazao je potreseni mladić koji također radi u tvrtki koja se nalazi na početku ulice.

11:00 – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također je komentirala zločin.

"Iskazujem duboko žaljenje i izražavam sućut zbog nevinih žrtava. Očekujem od svih nadležnih institucija da preživjelom djetetu osiguraju potrebnu skrb. Zgrožena sam strašnom tragedijom koja se sinoć dogodila u Zagrebu u kojoj je bešćutno pobijena cijela obitelj. Oštro osuđujem svako nasilje, a pogotovo rješavanje problema obračunima i osvetom", napisala je Grabar-Kitarović.  

10:30  – Pogrebna služba pokraj jezera u Brezovici odvozi tijelo ubojice s Kajzerice

10:20 – Kako doznajemo, ubio je svoju bivšu partnericu Maju i njezina sina Paola (10), njezina oca Dragoslava i majku Filjku, sestru Josipu i njezina partnera.

10:15 – Novinarima je izjavu dao Milorad Mile Mrkić, poznanik obitelji

– Ovu familiju poznavao sam jer smo surađivali. Bio sam baš potresen kad sam čuo da je riječ o njima. Lijepo smo se družili, pekli unutra, radili su dobro s drugima. To je bila strašno dobra familija, uljudna. Za mene je to bila idealna obitelj, nikada nisam čuo da su se svađali ili povisili ton. Nije mi jasno zašto je ta familija tako stradala. Drago, otac kćeri i djed stradalog djeteta, meni nikad nije rekao da imaju problema. 

10:10 – Policija je održala konferenciju za novinare.

Policija je na konferenciji otkrila da ranije nije zabilježeno obiteljsko nasilje počinitelja prema obitelji te da je on imao prebivalište na istoj adresi kao i obitelj od 2017. godine. Potvrdili su i da je preživjela sedmomjesečna beba dijete počinitelja i jedne od žrtava te da se bavio taksi-prijevozom, više detalja ovdje.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

9:49 – Gradonačelnik Milan Bandić na pressici o digitalizaciji gradskog poslovanja kratko je komentirao tragičan slučaj.

– Vraćao sam se iz Tribunja kad sam doznao za ubojstvo. To je velika tragedija, izražavam sućut obitelji poginulih. Metropola je danas obavijena u crno. Ipak, ovo je izolirani slučaj, Zagreb je siguran grad. Jedini je to europski glavni grad u kojem se može bezbrižno šetati usred noći. Pozvoniti svakome na vrata, pojesti pitu ili ajngemahtec, toga nema u Europi – kazao je Milan Bandić.

Kazao je da je beba koja je preživjela trenutačno u Centru za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici, više doznajte ovdje.

9:45 – Večernji doznaje da je ubojica poštedio samo svoje dijete. Ubojica je 1983. godište.

9:43 – Vatrogasno vozilo napustilo je ulicu te ona više nije zatvorena, može se pristupiti kući u kojoj su se dogodila ubojstva. Kako doznajemo s terena, unutar kuće nalaze se razbacane stvari i lokva krvi na kuhinjskom podu, više pročitajte ovdje.

9:10 – Na ulazu u Cimermanovu ulicu policijska je traka, a ondje je i dvoje službenika. Provjeravaju svakog pješaka koji želi ući. Automobili ne mogu u ulicu jer je zatvorena sa svih strana. U kvartu je zatišje, tek pokoji automobil i prolaznik. 

9:05 – Susjedi u šoku svjedoče o sinoćnjem događaju.

– Mislila sam da su petarde i kasnije sam shvatila da ipak nisu. Nisam ni bila svjesna što se događa. Prestrašno! – rekla je jedna od stanovnica kvarta.

– Nisam mogao spavati i slučajno sam vidio vijest. Moram priznati da sam još u šoku – jedan od prolaznika.

9:00 – Ubijeni su majka, otac, dvije kćeri, sin jedne kćeri i dečko druge kćeri, a ubojica je porijeklom iz Vukovara, otkrila je Marija Šaronja, potpredsjednica tamošnjeg mjesnog odbora. Neslužbeno se doznaje da je radio kao taksist.

Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Mateja Ježovita
Ubojstvo na Kajzerici

8:55 – Policijski službenici na mjestu događaja kažu kako ne mogu puštati nikog osim stanara, a svakome stanaru koji želi proći provjeravaju osobnu iskaznicu. O slučaju ne mogu pričati dok je u tijeku očevid.

Kako doznaje Jutarnji list, ubojica je tri žene i dijete ubio ispred kuće, tijelo jednog muškarca pronađeno je u sobi, a drugi je ležao u hodniku. Pokolj je preživjela samo desetomjesečna beba.

Oko 21.30 sati policija je na 192 zaprimila dojave o pucnjevima na području Novog Zagreba. Dolaskom na mjesto događaja u Cimermanovoj ulici pronađeno je šest mrtvih osoba, od kojih dva muškarca, tri žene i jedno dijete. Ubojstva su izvršena vatrenim oružjem, kazali su iz PU zagrebačke.

Samo desetak minuta nakon dojave policija je stigla na Kajzericu, a ubrzo nakon toga blokirani su svi mostovi i izlazi iz grada. Oko 4 sata poslije ponoći policija je izvijestila da je ubojica počinio samoubojstvo prilikom uhićenja u Brezovici.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 137

DU
Deleted user
10:16 02.08.2019.

Jednako kao sto neki ovdje svojim ciljano zlocestim komentarima podizu tenzije tako je vjerojatno i ubojica slusao komentare "da mene moja ostavi,ja bih je ubio", "sigurno su je roditelji nagovorili da te ostavi","pokazi toj kuji tko je gazda"...razmisljajte malo o posljedicama svojih rijeci koje vam tako olako prelaze preko usana,nemaju svi dobre zivce i jaku samokontrolu!

VE
verakruz
10:03 02.08.2019.

Uzasan zlocin. Uzasni novinari!

ZP
zpadjen
09:42 02.08.2019.

Malo znamo pa opet prebrze floskula. Daruvarac, Vukovarac?? Susjed čuo pištoljsku paljbu, a drugi susjed čuo da Kalašnjikov???? Susjeda u Večernjem kaže da su to bile petarde??!?? Taksist?? Danas svatko taksist Uber, Bolt, itd. A nije taksist. A još nemamo nit identitet 25 godišnjaka koji amoutitao nogu i život mladoj Austrijanki u Malinskoj?? Hrvatska, mala zemlja za spektakularna ubojstva.