Pietro Parolin

Novi državni tajnik Vatikana preuzeo dužnost

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Novi državni tajnik Vatikana preuzeo dužnost
16.11.2013.
u 09:55
Zbog linije skromnosti otkazan je svečani koncert, koji se trebao održati u subotu u 18 sati u dvorani Pavla VI. u čast pape Franje i u povodu zaključenja godine vjere
Pogledaj originalni članak

Novi državni tajnik, mons. Pietro Parolin, preuzeo je danas, nakon operacije i oporavka, svoju dužnost na koju ga je 31. rujna imenovao papa Franjo i koju je trebao preuzeti 15. listopada. Parolin, bivši apostolski nuncij u Venecueli, će odsjesti, kao i papa Franjo, u domu Santa Marta u Vatikanu. Još se ne zna hoće li to biti njegovo stalno prebivalište. Naime, sada je primoran biti u tom hotelu, pošto se njegov prethodnik kardinal Tarcisio Bertone, umirovljen 15. listopada, još nalazi u stanu namijenjenom državnom tajniku u apostolskoj palači.

Bertone nije izašao iz toga stana, jer radovi obnove u novome u koji bi se trebao preseliti, još nisu okončani. Parolin nije prisustvovao 15. listopada primopredaji dužnosti, jer je u Padovi operiran. No, bez obzira što će stan za državne tajnike biti ispražnjen kada će iz njega izaći Bertone, čini se kako će Parolin nastaviti živjeti u domu Sante Marte kao i papa Franjo. Parolin, koga će papa Franjo najvjerojatnije proglasiti kardinalom u veljači 2014. na svom prvom koncistoriju, više je puta kazao kako želi slijediti liniju skromnosti. A, upravo zbog te linije skromnosti otkazan je svečani koncert, koji se trebao održati u subotu u 18 sati u dvorani Pavla VI. u čast pape Franje i u povodu zaključenja godine vjere. Podsjetimo kako papa Franjo nije došao na koncert 22. lipnja ove godine u istoj dvorani i također povodom godine vjere, jer drži kako takva događanja nisu potrebna.

Sada je Papinsko vijeće za novu evangelizaciju, koje je pripremilo događanja vezana za godinu vjere, poništilo koncert programiran za danas, subotu, predvečer. Godinu vjere papa Franjo će zaključiti 24. studenoga svečanom misom na Trgu sv. Petra.

>> Hrvat preuzeo ključnu ulogu u njemačkoj Crkvi

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.