donosi MAX!:

Novi Niko! Treneri u Stuttgartu: Mali je dragulj

Foto: Tino Juric/PIXSELL
niko janković (1)
Foto: Tino Juric/PIXSELL
niko janković (1)
Foto: Tino Juric/PIXSELL
niko janković (1)
27.07.2013.
u 19:20
On je sljedeća velika zvijezda svjetskog nogometa, kazao je Elefterios Karastergios, glavni skaut Stuttgartove omladinske škole, nakon prvog treninga
Pogledaj originalni članak

Od Vukovara do Dubrovnika u Hrvatskoj svi treneri mladih nogometaša znaju tko je 13-godišnji Niko Janković koji je nakon samo pola sata probe oduševio i Fredija Bobiča, legendarnog Stuttgartova napadača koji je inzistirao da taj njemački klub prvi put u povijesti dovede tako mladog igrača.

Proba je najprije podrazumijevala dvanaest treninga, no Nijemcima je sve bilo jasno već nakon pola sata. Obiteljski nogometni gen Jankovićevih učinio je svoje. Niko je u svojoj dobi jedan od najtalentiranijih igrača u Hrvatskoj. A europski stručnjaci kažu da je Niko na najvišoj međunarodnoj razini u svojoj dobi.

Fascinantan je pogled na njegovu statistiku. U zadnjoj je sezoni u svojem godištu u dresu Dinama zabio 48 golova! A za njegove potencijale znaju svi najveći svjetski klubovi. Lani je na turniru u Poznanju, neslužbenom klupskom SP-u, demonstrirao raskošan talent. Punio je mreže Barceloni, Chelseaju, Man. Cityju, Herthi, Galatasarayu, Sportingu...

HNS mora biti na oprezu

Na prvom probnom turniru u Gaildorfu kraj Stuttgarta odmah je proglašen najboljim igračem u konkurenciji najjačih klubova Bavarske i Baden-Württemberga. A Nijemci su toliko oduševljeni Nikinim potencijalom da su najavili pozivnicu za selekciju pokrajine Baden-Württemberg. Prvi je to korak prema pozivnici u njemačku reprezentaciju. I to je ono na što bi u Hrvatskom nogometnom savezu trebali paziti. Jer, takav dragulj nikako nam ne bi smio izmaknuti.

Već je sada sigurno da Njemački nogometni savez ništa neće prepustiti slučaju. Nastavi li se Niko razvijati kako nogometni eksperti na zapadu predviđaju, mogao bi postati jedan od najvećih propusta Dinamove nogometne škole. Kako je moguće da su pustili tako talentiranog klinca!? U Dinamu klinac nije bio adekvatno tretiran i razlaz je bio neizbježan.

Upućeni kažu da neki u Dinamovoj školi nisu bili u stanju razriješiti problem taštine. Niko je prije godinu i pol dana preko ljetnih praznika za boravka u Dalmaciji igrao na jednoj utakmici u dresu Hajduka. Ta dječja igra bila je “neoprostivi” grijeh. Niki je izrečena suspenzija, dokumenti za otkaz u Maksimiru bili su spremni. No, uskočio je Dinamov šef Zdravko Mamić koji teško da sada može biti zadovoljan raspletom.

Nikin otac Boris nije htio raspravljati o Dinamu, samo je kazao:

– Nisam upoznao većeg gospodina od Zdravka Mamića, koji je odmah reagirao i amortizirao problem koji to zapravo nije ni bio... Niko je ostao u Dinamu nakon njegove intervencije. Kod gospodina Mamića došao sam na dvije minute, a ostali smo u ugodnom razgovoru gotovo dva sata. Ostavio je nevjerojatno dobar dojam na mene. Tada sam shvatio zašto čovjek radi tako velike stvari i svjetske transfere. Gospodin je par excellence, što god mnogi mislili o njemu. Ali za dobrobit mog sina morao sam odabrati drugi put. O Dinamu sve najbolje – kazao je Boris Janković. 

Gabrijelić: Nije nam žao

O Niki već nekoliko godina u superlativima govore svi treneri koji su bili čak i u površnom kontaktu s njim.

 – Riječ je o jednom od najtalentiranijih igrača u njegovoj dobi u Hrvatskoj. Žao mi je što ga nismo doveli u Hajduk unatoč svim nastojanjima. Ne želim pretjerivati, ali nastavi li se tako razvijati, ne znam gdje će mu biti kraj. U Hajduk može kad god se sjeti – kazao je Krešimir Režić, trener u omladinskom pogonu bijelih.

Svoj stav iznio je i Igor Gabrijelić, koordinator najmlađih Dinamovih kategorija. Upitali smo ga je li mu žao što je Dinamo ostao bez tako talentiranog mladog igrača?

– Nije nam žao što je otišao. Važno je samo da uspije. Njegov potencijal iznimno je visok. Mislim da bi više i brže napredovao kod nas – kazao je Gabrijelić.

Teško da će braća Mamić biti zadovoljna takvim raspletom situacije. Posebno, ako se Niko nastavi tako razvijati...  

– Postojali su kontakti s još nekoliko europskih klubova. Među njima je bio i Ajax, no Stuttgart smo odabrali i zbog sentimentalnih razloga jer je Nikin djed tridesetak godina radio u tom gradu i bio veliki navijač toga kluba – istaknuo je Nikin otac Boris i otkrio detalje s prvog treninga u Stuttgartu: – Prišao mi je Martin Hägele, šef njihove omladinske škole i kazao: “Pa vi ste me prevarili!”. Nisam znao o čemu čovjek priča, a on je nastavio: “Rekli ste mi da je vaš sin talentiran, a on je zapravo pravi nogometni dragulj, dobrodošli u Stuttgart!”. Sljedećeg jutra došao nas je pozdraviti i Fredi Bobič. Sredinom kolovoza selimo se u Stuttgart i veselimo se novim izazovima – zaključio je Boris Janković.

Niko je šest godina bio u Dinamu, u tom razdoblju mnogo je puta na različitim domaćim i međunarodnim turnirima bio proglašavan najboljim igračem i strijelcem turnira. Treneri ZNS-a dvaput su ga izabrali za najboljeg igrača svoje dobi. Već sada Niko nema mjesta u stanu za sve pehare i priznanja.

Kao vezni igrač postiže nevjerojatan mnogo pogodaka. Vjerojatno će još dugo biti aktualan njegov rekord od devet golova na jednoj utakmici ove godine. Hrvatska bi uskoro mogla dobiti novog Niku... 

>> Mladi Dinamovci pobijedili i Bayern!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.