LUKSUZNI HOTELI, ODJEĆA...

Novi slučaj 'peglanja' službene kartice: Uhićena bivša računovotkinja MUO-a, šteta više od 1.3 milijuna eura

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Dan nakon urušavanja u Klaićevoj je zatvoren jedan prometni trak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Vizure grada Zagreba u radovima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Počeli radovi na obnovi oštećene zgrade Muzeja za umjetnost za obrt
28.09.2024.
u 16:05
Istražitelji sumnjaju da je od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024. s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novac kojim je plaćala namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove restorana i taksi usluge
Pogledaj originalni članak

U policijskom pritvoru završila je bivša 50-godišnja računovotkinja zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) koju policija tereti da je nizom kaznenih djela uz pomoć 40-godišnjaka, koji je također pritvoren, počinila štetu od preko 1.3 milijuna eura. Policija je kriminalistčko istraživanje pokrenula nakon što je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić koji je na dužnost stupio u listopadu prošle godine protiv zaposlenice podnio prijavu zbog pronevjere, što je u veljači ove godine potvrdio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ne otkrivajući identitete ni oštećenu „gradsku kulturnu instituciju” policija je u subotu priopćila da 50-godišnjakinju tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pranje novca, a 40-godišnjaka za pranje novca. Istražitelji sumnjaju da je od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024. s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novac kojim je plaćala namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove restorana i taksi usluge. Novac je, dodaju, u više navrata uplaćivala i na račun članice svoje obitelji.

Također, navode da nije prikazivala poslovne događaje koji se odnose na evidentiranje utrošenih sredstava niti je sastavljala godišnja financijska izvješća za muzej za 2021., 2022. i 2023. „Krajem 2023. kod primopredaje dužnosti između bivše i nove odgovorne osobe u instituciji u kojoj radi, potpisala je i predala tri stanja novčanih sredstava po poslovnim bankovnim računima s neistinitim podacima”, priopćila je zagrebačka policija.

Ujedno, policija sumnja da je u dogovoru s 40-godišnjakom, kako bi zametnuli trag i lažno prikazali da je novac iz zakonitog izvora, od ožujka 2023. do veljače 2024., s računa članice obitelji, prethodne protupravne uplate s poslovnog računa muzeja prebacivala u nekoliko navrata na račun 40-godišnjaka u iznosu od 129.863 eura. U zajedničkom dogovoru s tim novcem su kupovali razna zemljišta, na koje se osumnjičeni upisao kao vlasnik, a ona upisivala založno pravo radi osiguranja novčane tražbine temeljem navodno danog zajma od 60.000 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Zajednički su, sumnja policija, također u razdoblju od kraja 2021. do početka 2024. unajmljivali luksuzne automobile i koristili ih u privatne svrhe, a osumnjičena je i putem online platformi i društvenih mreža prodavala luksuzne stvari kupljene novcem koji joj ne pripada.

>> VIDEO Burno na sjednici, zaiskrilo između Turudića i Grmoje: 'Zapamtite, vi meni niste nadređeni'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZG
zgrio
16:36 28.09.2024.

Nema stranke znači levičarka

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
16:18 28.09.2024.

Šta kaže gradska vlast? Bandić je kriv?

Avatar PurpleRain
PurpleRain
18:07 28.09.2024.

Drugarica podlegla kapitalizmu i 40 godišnjaku. Osladilo joj se. Krala godinama, jer drugovima se vjeruje. Pošteno se nakrala. Pošteno izj...ana. Samo pošteno!