VREMENSKA PROGNOZA

Novi tjedan donosi novu promjenu vremena: Za jednu regiju izdano narančasto upozorenje

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Proljetni pljusak u Osijeku
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Jaka bura u Ražancu
Foto: DHMZ
07.05.2023.
u 12:54
Za sutra, početak novoga tjedna, DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme u unutrašnjosti, mjestimice s kišom ili pljuskovima. Na Jadranu će biti djelomice sunčano.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme će danas na Jadranu biti pretežno sunčano. Što se tiče unutrašnjosti, bit će barem djelomice sunčano uz lokalno jak razvoj oblaka, a poslijepodne i navečer mjestimice su mogući pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar će danas biti većinom slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni, a prema otvorenom moru jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 23 i 27 °C.

Za sutra, početak novoga tjedna, DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme u unutrašnjosti, mjestimice s kišom ili pljuskovima. Na Jadranu će biti djelomice sunčano. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati jugo i jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu bura koja će do kraja dana ponegdje biti i vrlo jaka. 

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 8 do 13, duž obale od 13 do 16 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti uglavnom će biti između 16 i 19, u gorju ponegdje malo niža, a na Jadranu od 21 do 25 °C.

Što se tiče prognoze za ostatak tjedna, mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT navodi kako će na kopnu od ponedjeljka biti svježije i dalje promjenjivo, a od četvrtka i pretežno oblačno, često s kišom. Na Jadranu će do utorka uglavnom suho, barem djelomice sunčano i razmjerno toplo. Od srijede će biti promjenjivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom te svježije.

Upozorenja za ponedjeljak

Za područje Velebitskog kanala za sutra je izdano narančasto upozorenje koje vrijeme opisuje kao opasno. Upozorenje je izdano zbog pojačane bure, koja poslijepodne i navečer može biti jaka, mjestimice i vrlo jaka. Očekuju se najjači udari vjetra od 35 do 55 čvorova, odnosno od 65 do 100 km/h. 

Foto: DHMZ

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ.

Žuto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao potencijalno opasno, izdano je zbog vjetra za zapadnu obalu Istre te Kvarner i Kvarnerić. 

VIDEO Obelikse, jesi to ti?! Na Pagu natjecanje u staroj vještini, posebno se istaknuo jedan natjecatelj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.