Razorna moć

Novi tornado u SAD-u usmrtio više od 50 osoba, stradala i djeca

Foto: Reuters/PIXSELL
Novi tornado u SAD-u usmrtio više od 50 osoba, stradala i djeca
21.05.2013.
u 00:18
Zahvalni smo nastavnicima koji su dali sve od sebe da zaštite učenike kao i susjedima te spasilačkim ekipama koje su prve priskočile u pomoć unesrećenima, kazao je predsjednik SAD-a Barack Obama.
Pogledaj originalni članak

Novi snažan tornado obrušio se na zemlju blizu Oklahoma Cityja, samo jedan dan nakon što je opaka oluja u toj američkoj državi ubila najmanje jednu osobu, izvijestio je Reuters koji je objavio i snimku tornada.

Iako su američki mediji javljali o najmanje 90 poginulih, kasnije je potvrđena smrt 51 osobe, a strahuje se da bi ih moglo biti i više. Među poginulima je i sedmero djece, izvijestili su dužnosnici. Oko 250 osoba je ozlijeđeno i smješteno bolnice, a među njima i puno djece. Najgore je pogođen Moore, južno od grada, u kojem su susjedstva sravnjena sa zemljom, a škole su uništene. Vjetar je puhao brzinom od 320 kilometara na sat, piše BBC. Procjenjuje se da je tornado bio širok više od tri kilometra.

Američki predsjednik Barack Obama u Oklahomi je proglasio izvanredno stanje nakon što je oko 45 minuta tornado harao Mooreom, u kojem živi oko 55 tisuća ljudi.

- Naše molitve su sa ljudima u Oklahomi. Zahvalni smo nastavnicima koji su dali sve od sebe da zaštite učenike kao i susjedima te spasilačkim ekipama koje su prve priskočile u pomoć unesrećenima. Zahvalni smo i onima koji su tijekom noći tragali za preživjelima - kazao je predsjednik Barack Obama te u javnom obraćanju naciji obećao da će unesrećenima u toj državi pružiti sve što im je potrebno za pomoć, javlja CNN.

France24 piše da je snažni tornado pogodio predgrađa Oklahoma Cityja, a na svom putu je pogodio najmanje dvije škole i uništio veliki broj kuća. Najteže je pogođeno predgrađe Moore u kojem živi 55 tisuća ljudi. Uništene su dvije škole, a jednu od njih tornado je pogodio direktno. Dio djece još uvijek se smatra nestalim. Tornado je teško oštetio i medicinski centar u Mooreu u kojem se liječio dio stradalih. Nasreću, nitko nije dodatno ozlijeđen, a osoblje je moralo 30 pacijenata premjestiti u drugu bolnicu.

– Očekujemo da se te oluje i dalje nastave formirati oko Oklahome – kazala je guvernerka Mary Fallin CNN-u, dok meteorolozi pozivaju ljude da što brže pronađu zaklon.

– Kuće su sravnjene sa zemljom – kazao je helikopter CNN-ove podružnice KFOR. U ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu tornado je prošao južno od centra Oklahoma Cityja, trgajući dijelove kuća i uništavajući zgrade u vrlo naseljenom području, piše CNN.

– Ovo je sigurno najjači tornado s kojim sam se susreo u svojih 20 godina rada u meteorološkoj službi – rekao je meteorolog Rick Smith.

Snažan tornado Moore je pogodio i u svibnju 1999. godine, a lokalni mediji izvijestili su da sadašnja šteta prelazi onu od prije 14 godina. Stanovnici jugoistočne Oklahome upozoreni su da ne piju vodu.

>>Tornada pogodila središnji SAD: Najmanje jedna osoba poginula

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.