premašili ovlasti

Novozelandski sud: Pretraživanje Dotcomove kuće bilo je ilegalno

Foto: Renato Branđolica
Akrobatski rock and roll
28.06.2012.
u 13:16
Nalozi na temelju kojih je zaplijenjena imovina iz Dotcomove kuće u Aucklandu bili su preopćeniti i nedovoljno određeni
Pogledaj originalni članak

Visoki novozelandski sud odlučio je da je pretraživanje kuće posrnulog internetskog magnata Kima Dotcoma u siječnju provedeno na nezakonit način, prenosi Guardian. Sutkinja Helen Winkelmann obrazložila je da su nalozi na temelju kojih je zaplijenjena imovina iz Dotcomove kuće u Aucklandu bili preopćeniti i nedovoljno određeni po pitanju prekršaja.

– Jasno je da je policija u djelovanju po nalozima premašila svoje zakonom propisane ovlasti – objasnila je sutkinja Winkelmann. Sutkinja je policiji spočitnula i odbijanje objavljivanja materijala koji nisu važni za slučaj, kao i predavanje kopija zaplijenjenih tvrdih diskova FBI-ju čime su se prekršili propisi o izručenju.

Sud je odlučio da se imenuje neovisni pravnik koji će odlučili o relevantnosti zaplijenjenih predmeta za slučaj te naredio da se obje strane pojave na sudu 4. srpnja kako bi razmotrile odgovarajući pravni lijek. Kim Dotcom i njegovi suoptuženici izjavili su da su zadovoljni presudom te kako razmatraju sljedeće korake.

Ova će presuda ugroziti izručenje Dotcoma SAD-u, gdje je tražen zbog kršenja autorskih prava i pranja novca. Podsjetimo, osebujni Nijemac osnivač je Megauploada, servisa za razmjenu sadržaja putem interneta, koji su mnogi korisnici upotrebljavali za razmjenu piratskih materijala. FBI Dotcoma optužuje da je time vlasnicima autorskih prava otuđio više od 500 milijuna dolara te da je od oglašavanja zaradio više od 175 milijuna dolara. Osim Dotcoma za sudjelovanje u kriminalnim radnjama tereti se još šestero zaposlenika Megauploada, a stranica je u siječnju ugašena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

WS
Wer Sind Sie Herr Sorge
16:01 28.06.2012.

Tko upravlja s Novim Zelandom? Jel Amerika upravlja s Novim Zelandom iz americke ambasade u Aucklandu?

M1
Mozart 1000
16:20 28.06.2012.

Da se to dogodilo u Hrvatskoj, nikakav sud ne bi poduzimao nista.

OB
-obrisani-
18:17 28.06.2012.

Osim Dotcoma za sudjelovanje u kriminalnim radnjama tereti se još šestero zaposlenika Megauploada, a stranica je u siječnju ugašena. >>>> Stranica je ugasena a imovina konfiscirana. dakle Proglaseni su KRIVIM prije svake presude ...... DemoNkracija