NYT: Proces Bušićeve deportacije mogao bi trajati oko dva mjeseca

19.07.2008.
u 23:39
Pogledaj originalni članak

Proces deportacije hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, koji bi u nedjelju trebao biti prebačen pod nadležnost Imigracijske i carinske službe (ICE), mogao bi trajati oko dva mjeseca, ocijenio je za list The New York Times glasnogovornik Komisije za pomilovanja Thomas Hutchinson.

NYT u subotu donosi tekst o Bušiću, "borcu za hrvatsku neovisnost" koji je sa svojom skupinom oteo 1976. zrakoplov na letu od New Yorka za Chicago, s ciljem da iz njega nad Londonom i Parizom baci letke u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji.

Otmičari su također u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu. Prilikom deaktiviranja poginuo je američki policajac Brian J. Murray, jedan je policajac napola oslijepio, a dvojica su ranjena.

ICE ima nalog za deportaciju Zvonka Bušića, a uvjet za njegovo puštanje na slobodu je da se ne vraća u SAD. "Uvjet za uvjetno oslobađanje je da se ne vraća u Sjedinjene Države", rekao je Hutchinson.

U svojoj priči o Bušiću, New York Times prenosi izjave nekoliko policajaca koji su radili zajedno s Murrayom, a koji su šokirani Bušićevim puštanjem na slobodu, kao i izjavu njegove udovice.

Dužnosnik newyorške policije Raymond W. Kelly je za list izjavio da je zaprepašten oslobađanjem Bušića. "On je ubio newyorškog policajca pored ostalih stvari koje je učinio. Pitanje je načela da bilo tko tko ubije policajca ne treba biti uvjetno oslobođen", rekao je Kelly.

"Bušić je trebao dobiti doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja", rekao je za list Kevin B. Barry koji je 2002. otišao u mirovinu s mjesta detektiva u policijskom odjelu za bombe, a poznavao je i poginulog Murraya, kao i ranjene policajce.

"Brian Murray bio je mladić s mladom obitelji. Hank Dworkin i Terry McTigue bili su veterani. Fritz Behr je bio inspektor, i niste mogli zamisliti boljeg čovjeka za šefa", rekao je Barry.

Kathleen Murray je izjavila da bi željela da je savezna vlada i njoj "dala prigodu da se očituje prije njegovog puštanja". Murray (60) je telefonom za list izjavila da je "šokirana" puštanjem Bušića te da joj ta vijest vraća bolne uspomene.

"Zbog zločina počinjenog u ime hrvatske zajednice on ima vrlo mnogo podržavatelja. Oni žale što je ubijen policajac ali su sretni što se on borio za njih u vrijeme kada je Hrvatska bila komunistička zemlja, i ja to razumijem", rekla je, među ostalim, Kathleen Murray, navodi list.

Godine 1977. Zvonko Bušić osuđen je na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina. Godine 2006., nakon isteka 30 godina, Komisija je za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor. Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati. (Hina)

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr