Za šest mjeseci Istra će dobiti Mediteranski referalni centar u kojem će se znanstveno istraživati autohtoni istarski prehrambeni proizvodi. Pod povećalom znanstvenika najprije će se naći maslinovo ulje i crno vino.
U sjedištu Istarske županije u Puli danas su znanstvenik Miroslav Radman i istarski župan Ivan Jakovčić potpisali sporazum o suradnji na projektu Mediteranskoga referalnog centra za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica. Istarska će županija u ovogodišnjem proračunu za kupnju opreme i laboratorija osigurati 400 tisuća kuna te još 200 tisuća kuna za transfer, nadzor, sustavno znanstveno unapređivanje aktivnosti te tiskanje publikacija. Županija će dati i prostor za laboratorij te plaću za jednog djelatnika.
Prvenstvo u istraživanju i razvoju imat će izvorni istarski poljoprivredni proizvodi ili namirnice kako bi Istra bila prepoznatljiva, znanstveno atraktivna te ekološki sigurna regija.
– Drago mi je što će se prvi laboratorij našeg Instituta i naša prva aktivnost izvan Splita otvoriti u Puli. U ovom ćemo laboratoriju znanstveno proučavati koje istarske autohtone namirnice imaju najviše antioksidansa i time pomažu u usporavanju starenja. Ovo je zapravo na određen način nastavak našeg znanstvenog istraživanja kojim smo dokazali da je osnova starenja i smrti stanica oksidacija – kazao je danas u Puli dr. Radman.
– Nadam se da će centar ubuduće financirati i Europska unija jer ćemo imati jake argumente nakon što rezultate istraživanja i objavimo – kazao je Jakovčić.
znanstvenik radman bi trebao istraživati boškarina te uviditi koliko političara raspolaže mozgom slavnog junaka zvanog boškarin. maslinu neka ostavi a vino neka jakovčič preuzme za dobrobit poluutoka.još malo pa če eksplodirati od malvazije.