Poplave

Opet bez doma: Obitelj Ivkić drugi je put izgubila sve

Foto: Vedran Balen
Opet bez doma: Obitelj Ivkić drugi je put izgubila sve
22.05.2014.
u 19:30
Jednom smo, u ratu 1992., već morali napustiti svoj dom. Selo nam je bilo okupirano i sve nam je zapaljeno, kaže Ilija
Pogledaj originalni članak

Ganjao sam svog psa Bobija po cijeloj kući, ali on je bježao, otimao se, cvilio. Nisam ga mogao uhvatiti. Još je mali, štene – kroz suze govori Ilija Ivkić (62), koji je s obitelji posljednji napustio Vidovice pokraj Orašja (BiH) zbog poplava koje su poharale taj kraj. Pored četveronožnog ljubimca u poplavljenim Vidovicama ostale su mu i tri svinje, tri mačke, petnaestak kokoši i cijelo obiteljsko imanje s kućom, dvorišnom zgradom, garažom...

Njegova kći Snježana (35) poplavljenu je kuću napustila još u subotu, a u noći sa subote na nedjelju nasip je probijen. Međutim, on i supruga Ana (58) nisu htjeli s rodne grude, iako im je voda već bila do koljena. Osposobili su tavan i u njemu živjeli još dva dana.

Te noći supruga je čula kako stari drveni namještaj puca i raspada se pod silovitim udarom vodene bujice. Voda im je u prizemlju kuće već bila došla do grla i znali su da u njoj više ne mogu ostati.

Borba s poplavama

Dosad evakuirano 11.000 ljudi. Policija i vojska strogo kontroliraju ulaz u poplavljena područja

Na poplavljenim područjima, odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića, proglašena je opasnost od epidemije. Šteta u poplavljenim područjima iznosi i do 100 milijuna kuna. U Županji je državni stožer preuzeo sve oko obrane od poplava, a na terenu su aktivirana 872 pripadnika Hrvatske vojske, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa, 50 HGSS-ovaca, 22 pripadnika DUZS-a, kao i sve raspoložive snage Hrvatskih voda

Spasioci su im u ponedjeljak doslovno čamcima ušli u kuću i prevezli ih do Orašja, na suho. Svinje je ostavio u košu za kukuruz koji je podigao sa zemlje da se ne uguše, ali prošla su već tri dana i nitko ne zna jesu li još žive.

– Gotovo je, sve mi je otišlo. Jednom smo, u ratu 1992. godine, već morali napustiti svoj dom. Selo nam je bilo okupirano i sve nam je zapaljeno. Ali tada sam bio mlađi, mogao sam nešto učiniti. Kako ću sada, ovako bolestan i star – pita se Ilija, bivši zidar koji će, kada sve ovo prođe, treći put morati ispočetka zidati svoj dom.

Privremeno je utočište obitelj Ivkić pronašla u Slavonskom Brodu kod kćeri Jasminke, samohrane majke u čijem je malom stanu od 38 četvornih metara sada svih petero članova obitelji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SR
Srp
20:09 22.05.2014.

Dragi Boze zar je ovo zivot , pa bas i nije zivot dragi nas Oce !!

FZ
filip.zeravica.9
20:50 22.05.2014.

zalosno je eto sto je zivot,nedaj se godino

MI
Mirnadob
21:00 22.05.2014.

Nije Bog kriv sto se dogadjaju takve strahote,nego pohlepni ljudi kojima nije nikad dosta bogatsva i ponizavanja malog i postenog covijeka,jedina utjeha,i takvima se blizi kraj,kao sto je bilo u Nojinom potopu,prezivilo je samo 8 osoba.