SLOBODA GLASILA

Objava rata BBC-u

29.06.2003.
u 00:00
Nezapamćen politički sukob u Velikoj Britaniji zbog varanja Parlamenta o ratu
Pogledaj originalni članak

Između vlade britanskoga premijera Tonyja Blaira i državnoga BBC-a izbio je politički sukob kakav se ne pamti u odnosima vlade i medija. Iza toga sukoba kriju se mnogo veći razlozi nego što se na prvi pogled čini.

Rat BBC-u objavio je vladin ravnatelj za komunikacije Alistair Campbell, kojega je Odbor za vanjsku politiku Parlamenta pozvao na ispitivanje u okviru istrage o postupcima vlade uoči rata protiv Iraka i u njegovu tijeku. Campbell, kao glavni Blairov "doktor" za promidžbu, pod sumnjom je da je "napumpavao" razloge za rat izmišljotinama koje su prikazivane kao "obavještajni dokazi" o iračkoj opasnosti. Optužba tvrdi da je Campbell izmislio "krunski razlog" za rat, laž da Irak ima biokemijsko oružje koje može lansirati do Europe za samo 45 minuta. Time je Blair uvjerio Parlament u neophodnost invazije.

Na ispitivanju pred Odborom Campbell je žestoko napao BBC kao glavnoga krivca što su se pojavile sumnje da je vlada izmanipulirala Parlament. Ultimativno je zatražio od BBC-a da se ispriča vladi zbog "lažnih optužba". BBC je odbio ultimatum. Campbell ne posustaje, očito uz potporu Blaira, pa sukob državne TV i vlade postaje najveći politički događaj u Velikoj Britaniji.

Otkako su glasila prije tri tjedna otkrila da je vlada pritiskala obavještajne službe da prikupe razloge za rat, Britanci se smatraju prevarenima. Najnovija istraživanja pokazuju da je prvi put još od 1992. oporbena Konzervativna stranka popularnija od vladajućih laburista, a Blair je prvi put postao najnepopularniji britanski političar.

Iako se u međuvremenu potvrdilo da nisu postojali "krunski razlozi" za rat protiv Iraka, vlada i dalje traži da joj se vjeruje, pa organizira vještu kampanju zamagljivanja.

Tako je rat protiv BBC-a zasjenio glavni problem - s kakvim je razlozima Britanija ušla u iračku avanturu. Britanski mediji nasjeli su vladi i raspisali se o ratu protiv BBC-a, ali se ipak vraćaju glavnoj temi.

"U pitanju nije samo rat protiv Iraka nego i krajnje važno pitanje - kako vlada upravlja zemljom", ističe The Guardian.

Pogledajte na vecernji.hr