COVID-19

Objavljena nova koronakarta, hrvatska obala i dalje u narančastom

Foto: ECDC
Objavljena nova koronakarta, hrvatska obala i dalje u narančastom
Autori Vecernji.hr, Hina
19.08.2021.
u 12:27
Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade
Pogledaj originalni članak

Na najnovijoj karti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) koja bilježi 14-dnevnu incidenciju zaraze koronavirusom nema promjena, cijela obala je i dalje narančasta. Iako se moglo danas čuti da bi Zagreb mogao prijeći u crveno, to se nije dogodilo. U zelenom je ostala Slavonija. Španjolska, Portugal i Grčka su u crvenom.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je danas da broj zaraženih koronavirusom raste peti tjedan zaredom te da svjedočimo epidemiji necijepljenih koji su daleko najbrojniji među novim zaraženima, hospitaliziranima i umrlima. "Prema posljednjim podacima, epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima", kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatke po kojima je u posljednja 24 sata zabilježeno 486 novih slučajeva zaraze, udio novozaraženih u broju testiranih je 4,88 posto, dok se u bolnicama liječi 235 osoba, od kojih je njih 26 na respiratoru. Dodao je da u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno, dok od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno.

"Porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana iznosi 50,6 posto. Broj zaraženih raste, no daleko više brine činjenica slabog intenziteta rasta broja cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih'', istaknuo je Beroš.

80 posto umrlih nije bilo cijepljeno

Istaknuo je da su od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle 254 osobe s COVID-19 ili zbog COVID-19, a 80 posto umrlih nije bilo cijepljeno. Dodao je da nijedna od 20 umrlih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cjepiva.

"Bolnice kontinuirano nadalje zbrinjavaju pacijente s post-COVID sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26.900, među kojima su djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma kao komplikacije COVID-19, dosad su hospitalizirana ukupno 82 maloljetna pacijenta", kazao je Beroš.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Scopus
Scopus
13:32 19.08.2021.

Mi smo i dalje u narančastom dok su Portugal, Grčka i Španjolska u crvenom. Ne želimo se cijepiti a svjetski moćnici nas ne žele kazniti s crvnom bojom i natjerati nas nas cijepljenje. S druge strane one koji se cijepe ne žele nagraditi s izlaskom iz crvene boje. Zašto je Hrvatska u milosti korona upravljača?.! Pametni su zbunjeni! Ne možemo to objasniti!

MO
moreplovac
14:54 19.08.2021.

Antivakseri ne cijepite se nipošto! Otkako sam se cijepio računar mi ne radi kako treba. Čistačica od mog liječnika mi je objasnila, da je to zbog čipova iz cjepiva.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:33 19.08.2021.

Mi barem imamo boju u odnosu na ovo sivo podrucje od Hrvatske do Grcke, zemlje treceg svijeta kao Uganda, Ruanda, Zugunda bi Sao...