U raljama propisa

Očajni humanitarac: Moram li za 500 kn biti posve nepokretan?

Foto: PIXSELL
Očajni humanitarac: Moram li za 500 kn biti posve nepokretan?
08.10.2010.
u 10:33
Željko Troha je 103 puta dao krv. Sada je bolestan, slabo vidi, teško hoda, oštećen mu je živčani sustav, a nema pravo na pomoć druge osobe
Pogledaj originalni članak

Moždani udar doživio sam lani u travnju. Teško hodam. Živim na četvrtom katu i supruga mi pomaže. Štaku ne koristim samo za lijepog vremena. Nakon bolovanja završio sam na vještačanju na kojem mi je, uz opću nesposobnost, utvrđena i 80-postotna invalidnost. Međutim, sve to nije dovoljno da ostvarim pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe, žali se 56-godišnji Dugorešanin Željko Troha.


Nezadovoljan odbijenicom Centra za socijalnu skrb Duga Resa, obratio se i Ministarstvu zdravstva, od kojeg čeka odgovor. Ukoliko i taj odgovor bude negativan više neće imati pravo žalbe. U obrazloženju dugoreškog Centra za socijalnu skrb navodi se da su po obavljenoj obradi kod Željka Trohe utvrđene promjene u zdravstvenom stanju, slabovidnost, oštećenje lokomotornog, središnjeg i perifernog živčanog, mišićnog i drugih organskih sustava, te psihička bolest.


Pomoć, ali privremena
Postoji prijeka potreba privremene pomoći i njege druge osobe u smanjenom obujmu, jer ne može potpuno udovoljiti osnovnim životnim zahtjevima zbog nemogućnosti samostalnog kretanja izvan stana radi nabave osnovnih životnih potrepština i korištenja zdravstvene zaštite. Nesposoban je i samostalno podmiriti dio osnovnih životnih potreba i unutar stana, s obzirom na to da treba pomoć druge osobe kod održavanja higijene.

Međutim, nije utvrđena nesposobnost samostalnog kretanja niti uz ortopedska pomagala, hranjenje putem sonde ili gastrostome, nemogućnost samostalnog održavanja osobne higijene, obavljanja fizioloških potreba, svlačenja i oblačenja, primanja i praćenja različitih informacija, kao i nesposobnost uspostavljanja socijalnih odnosa, što osobu čini potpuno ovisnom o brizi druge osobe...
Navodi se i da Troha ne ispunjava uvjete za priznavanje doplatka, jer prosječni mjesečni prihod prelazi propisani cenzus od 200 posto osnovice, odnosno 1.000 kn po članu domaćinstva.

Samo se bahate
– Zar moram biti nepokretan i hraniti se na sondu da bih ostvario pravo na iznos od od 350 do 500 kuna? Sramota. Ako nemam pravo, u redu, ali neka svi znaju kako su me u dugoreškom Centru otpilili. Nije mi jasno  kako su pojedinci, puno zdraviji od mene, dobili doplatak. Dragovoljac sam Domovinskog rata i 103 puta sam darovao krv. Sada kad sam bolestan i treba mi pomoć, nemam pravo ni na što – razočaran je Željko Troha.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

RE
returnofTito
11:28 08.10.2010.

E moj stari, za to su se neki borili, a neki su cak i zivote dali da bi danas imali to sto imamo.A ti kukas. PLJUC!

LE
leptirica11
20:59 10.10.2010.

Pljucni ti frajeru na onog ko zaslužuje...usput kaniš li ti to ostati vječno mlad!? ili još važnije zdrav!? Ako se je netko i borio za ovu državu to nisi bio ti!zato ne pljucaj po nijednom stanovniku te krvlju plaćene države. Ako ti se baš pljuje,pljuni na onoga tko te odgojio tako bešćutna. Ukoliko te je odgojila ulica,pljuni na nju...a ne na bolesnika,bolesniče teeeškiii!