zbog tjeralice

Očajni roditelji Marka Kobešćaka: Naš sin nevin čami u zatvoru

Foto: 'Dusko Marusic/Vecernji list'
'02.12.2008-, Pula - Pulski zatvor je kaznionica zatvorenog tipa, a smatra se jednim od najsigurnijih u RH te je jedan od cetiri zatvora u drzavi koji imaju poseban odjel za izdrzavanje kazne. Iako po
Foto: ''
marko kobescak,portal
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
marko kobescak roditelji,portal (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
marko kobescak roditelji,portal (1)
Foto: Petar glebov/PIXSELL
dobrisa rubens,portal
19.02.2013.
u 14:00
U optužnici stoji da je Marko 14. siječnja 2012. u Zagrebu prodao tri kilograma marihuane, zatim da je 15. siječnja dogovorio prodaju 2,5 kilograma. No, njegovi roditelji imaju dokaze da on tih spornih dana nije bio u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

Marko Kobešćak i prijatelj tu su večer nakon fajrunta u kafiću uzeli dva piva i sjeli na klupicu u zagrebačkom naselju Voltino. Pored njih je prošla policijska ophodnja, Marko je dobacio nešto policajki i tako isprovocirao legitimiranje. Dao je osobnu iskaznicu policajcima koji su ga onda provjerili u bazi podataka MUP-a.

Nije bio u roamingu

A ondje su doznali da je za Markom Kobešćakom izdana tjeralica. Uhitili su ga odmah. Tog 23. svibnja 2012. godine 28-godišnji Marko Kobešćak završio je u istražnom zatvoru, u kojemu je i dandanas iako su njegovi roditelji uz pomoć odvjetnika Dobriše Rubesa skupili sve potrebne dokaze da je nevin. A Marko je u zatvoru zbog optužbe da je narkodiler i da je u siječnju 2012. prodao čak 12,5 kilograma marihuane.

U optužnici stoji da je Marko 14. siječnja 2012. u Zagrebu prodao, drugim okrivljenicima, tri kilograma marihuane, zatim da je 15. siječnja dogovorio prodaju 2,5 kilograma marihuane te da je 21. siječnja prodao sedam kilograma te droge. No roditelji i odvjetnik Marka Kobešćaka imaju dokaze da on tih spornih dana uopće nije bio ne samo u Zagrebu nego ni u Hrvatskoj. Marko je 5. siječnja 2012. godine, naime, otputovao u Austriju, gdje živi njegov otac Ivica Kobešćak. U putovnici ima pečat s graničnog prijelaza Gruškovlje s tim datumom kad je izašao iz Hrvatske, a također ima pečat i s datumom od 22. siječnja, kad se vratio u Hrvatsku. Vještak Zvonimir Ćorić utvrdio je da putovnica i pečati nisu krivotvoreni. Usto, Marko Kobešćak ima potvrdu o prijavi boravišta u austrijskom Wolfstalu koju je dobio 11. siječnja 2012. godine.

Kad je čuo da mu je sin uhićen, njegov otac Ivica Kobešćak odmah je došao u Zagreb i našao se s odvjetnikom uz pitanje: “Što je sad moj Marko napravio?”

– Odvjetnik mi je ispričao za što terete Marka, u nevjerici sam slušao priču o 12,5 kilograma marihuane. Ali kad mi je rekao sporne datume, kazao sam mu: “Pa to je nemoguće, Marko je tad bio kod mene u Austriji i Slovačkoj, gdje također imam kuću” – govori Ivica Kobešćak. Za svog sina kaže da nikad nije imao problema sa zakonom, nije prije bio pritvaran ni osuđivan. Jedini problem mu je bio, kaže otac, što nije baš htio raditi.

Tako su otac Ivica Kobešćak i Markova majka Ivanka Kobešćak, sigurni u sinovu nevinost, krenuli u borbu za njegovo oslobađanje. No, protiv sebe imaju cijeli pravosudno-policijski sustav u kojem nevini, kako kažu, poput njegova sina, iako imaju dokaze da su čisti – stradavaju.

Policija i USKOK terete Marka Kobešćaka, kažu roditelji, na osnovi jednog telefonskog broja za koji tvrde da pripada njihovu Marku, telefonskih poziva u kojima se spominje Marko s Voltinog, poziva s telefonske govornice za koje tvrde da glas pripada Marku Kobešćaku te na temelju izvješća policijskog USKOK-a u kojem se navodi da se 20. siječnja sastao s jednim od suoptuženih za isti slučaj preprodaje droge.

Kako bi dokazali da sporni broj mobitela nije mogao pripadati Marku Kobešćaku, angažirali su sudskog vještaka Đuru Luburu, koji je ustanovio da se 5. siječnja, kada je Marko išao autobusom u Beč, s polaskom u 15 sati iz Zagreba, korisnik tog broja telefona od 14.57 do 17 sati isključivo kretao po zapadnom dijelu Zagreba, a Marko Kobešćak je tada već bio na GP Gruškovlje. Lubura je ustvrdio da je sporni broj od 5. do 20. siječnja cijelo vrijeme komunicirao na području Zagreba i da nikad nije bio u tom razdoblju u roamingu.

Lubura u svom nalazu navodi da mu iz dostupnih dokumenata nije jasno kojom metodom je utvrđeno da se Marko Kobešćak koristio spornim mobitelima, a da mu je posebno nejasna metoda utvrđivanja da je bio korisnik telefonskih govornica. Naime, sporni mobitel nije oduzet od Marka Kobešćaka, a da je koristio telefonske govornice ne postoje nikakvi dokazi poput fotografija. Fotografije Marka Kobešćaka isto tako nema među dokazima u spornom izvješću policijskog USKOK-a iako se u njemu tvrdi da se baš on sastao s jednim od dilera, koji je u međuvremenu priznao krivnju. U tom izvješću navodi se i da se Marko Kobešćak koristio automobilom za koji je naknadno utvrđeno da je iznajmljen. Roditelji su došli do vlasnika tog vozila koji im je dao na uvid ugovor s osobom koja je 20. siječnja unajmila automobil, a to nije bio Marko Kobešćak! Njegovim je roditeljima potpuno nevjerojatna i priča o tjeralici koja je izdana za njihova sina. Oni kažu da policija tvrdi da su tražili Marka na prijavljenoj adresi u Voltinom, ali da ga nisu našli.

– Policija u službenoj bilješki navodi da su tražili Marka kod kuće i da su razgovarali sa mnom te da sam im ja rekla da Marko ne stanuje kod mene. Ali to nije istina, policija nikad nije došla na moja vrata i nikad nije razgovarala sa mnom. On je cijelo vrijeme bio na Voltinom i živio u našem stanu – ističe majka.

Ne žele srušiti optužnicu

Uza sve to, drugi optuženici u cijelom slučaju, iako se međusobno poznaju, tvrde roditelji, nisu nikad ni čuli ni vidjeli Marka Kobešćaka.

A Marko je unatoč svim dokazima i dalje u zatvoru i ne može se braniti sa slobode jer mu jamčevina nije odobrena zbog teškog kaznenog djela za koje ga se tereti. Tužiteljica, pak, kažu roditelji, iako ima uvid u sve dokaze koje potvrđuju alibi njihova Marka i premda je pogrešan čovjek u zatvoru, ne želi srušiti optužnicu. Na optužnom vijeću u studenom 2012. Marko se izjasnio da će se braniti alibijem, no odvjetništvo nije uopće, kažu roditelji, provjeravalo taj alibi. Na pripremnom su ročištu, pak, prihvaćeni svi dokazi Markove obrane, no oni će moći biti izneseni tek kad počne suđenje pa bi Marko mogao biti još sedam mjeseci u zatvoru dok ne dobije šansu da dokaže da je nevin.

– Neizmjerno sam prije vjerovala u policiju, sudstvo i vojsku. Jedan sin mi je poginuo u ratu, a sad drugi nevin već mjesecima sjedi u zatvoru – kaže kroz suze Markova majka.

U USKOK-u navode da je optužnica u slučaju Marka Kobešćaka postala pravomoćna odlukom Županijskog suda u Zagrebu koji je i nadležan za ocjenu dokaza.

- U ovom predmetu u siječnju već donesena jedan presuda temeljem sporazuma s jednim od okrivljenika koji je priznao da je od osobe za koju pitate kupio 25 kilograma marihuane - tvrde u USKOK-u.

>>Časni sude, cijenim vas i poštujem, ali osudili ste nevinog!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.