Na zahtjev predsjednika

Očekuju se burne rasprave: Prvi dan izvanredne sjednice Sabora, Milanović ne dolazi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Zekanović u Sabor "doveo" Milanovića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor završio 15. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Bulj i Grmoja zaradili opomene
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
ARHIVA - Zagreb: Zastupnici 6. saziva Hrvatskog sabora
Autori Vecernji.hr, Hina
21.07.2023.
u 07:23
"U biti sam im dao ključeve od dvorane, da igraju na koš, a da ništa ne porazbijaju”, izjavio je predsjednik u četvrtak predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Pogledaj originalni članak

Na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 17. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora za petak, subotu i nedjelju. Dvije točke koje je Milanović predložio su zaključci kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. O prvom će zaključku zastupnici raspravljati danas, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu. Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

Predsjednik Milanović izjavio je u četvrtak da neće doći na izvanrednu sjednicu. "Predsjedniku u parlamentu nije mjesto", kazao je jučer Milanović pa upitao: "Koja bi uopće moja uloga bila? Da pročitam ono što sam poslao?". Također, potvrdio je kako je ovo politički prvi put da predsjednik saziva izvanrednu sjednicu. "U biti sam im dao ključeve od dvorane, da igraju na koš, a da ništa ne porazbijaju”, izjavio je predsjednik.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković službeno je u četvrtak uputio poziv predsjedniku Republike da obrazloži dvije točke koje je predložio za izvanredno zasjedanje, doznaje se u iz Ureda predsjednika Sabora. Jandroković je već u srijedu poručio kako očekuje da će predsjednik Zoran Milanović biti na izvanrednoj sjednici s obzirom na to da je predlagatelj.

Nakon što je predsjednik Milanović u srijedu podnio Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, reakcije ne prestaju. Pripadnice oporbe i vladajuće koalicije dali su svoje mišljenje, kao i mnogi analitičari i stručnjaci. Primjerice, premijer Andrej Plenković nazvao je zahtjev “politikantskom, pristranom i praktički potpuno oporbenom inicijativom”. S druge strane, oporbeni zastupnici izrazili su očekivanja da će na trodnevnoj izvanrednoj sjednici biti prihvaćeni njihovi zaključci kojima se obvezuje Vlada da smijeni odgovorne u plinskoj aferi i povisi plaće pravosudnim službenicima i okonča štrajk.

VIDEO Zoran Milanović o sazivanju izvanredne sjednice Sabora

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:30 21.07.2023.

Slijedi novo mlaćenje prazne slame i masovno napuštanje dvorane najkasnije do podne. Vraćanje u nedjelju oko podne.

AB
abcabc
09:37 21.07.2023.

Kako slučajnog Mulanovića ovaj Zekanović razvaljuje milina za gledati - samo tako nastavi, i konačno da mu netko odgovori na isti njegov način - cirkusantski

LL
lijepa_li si
09:41 21.07.2023.

burna rasprava! povišeni tonovi uz prezentaciju argumenata koji im idu u korist i ignoriranje činjenica koje ih demantiraju čine trenutačni saziv smiješnim!