Udar na budžet

Od 1. travnja veći računi za vodu – u Slunju za 11, Dugoj Resi 40 kuna

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Od 1. travnja veći računi za vodu – u Slunju za 11, Dugoj Resi 40 kuna
11.02.2014.
u 12:42
Prosječna potrošnja vode na području koje pokriva Vodovod i kanalizacija je 13 kubika mjesečno, a računi će porasti za 17,89 kuna
Pogledaj originalni članak

Iako je kriza i recesija mnoge obitelji dovela na rub egzistencije uskoro će sva domaćinstva zapljusnuti novi val poskupljenja. Odluka o povećanju cijene vode već je donesena, stupa na snagu početkom travnja.

–Vlada je uslišala molbu Hrvatskih voda za povećanje naknade za korištenje voda, sa 1,35 na 2,8 kuna po prostornom metru. Zbog toga dolazi i do poskupljenja – objasnio je Ivica Mrzljak, direktor karlovačkog Vodovoda i kanalizacije, te dodao:

Korekcije cijena

–Konkretno, za naše potrošače vodne usluge poskupljuju nešto više od osam, a voda oko 15 posto. Za prosječno domaćinstvo koje po našim izračunima troši oko 13 kubika vode, računi će mjesečno biti viši za 17,89 kuna – zaključuje Mrzljak.

Domaćinstva na ozaljskom području u prosjeku troše nešto manje vode, pa će i računi ‘skočiti’ za nešto manji iznos.–Dio koji nakon naplate naših usluga ostaje Komunalnom nećemo povećavati.

Riječ je i o računima za vodu, kao i za odvoz otpada. Hoće li uskoro biti povećanja, ili smanjenja nekih računa, također ne ovisi o nama. Uskoro očekujemo uredbu Vlade o formiranju cijena odvoza otpada kojom se planira uvesti fiksni dio, slično kao i kod vode– tvrdi Zlatko Gojmerac, direktor Komunalnog Ozalj.

Ogulinci su jedan šok već doživjeli. S početkom godine grijanje putem Toplane naplaćuje im se po tarifnom modelu, imaju fiksni iznos snage i potrošnju pa su nekima računi mjesečno ‘skočili’ i za 200 posto.

Tarifni model obračuna grijanja Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin moralo je uvesti temeljem zakona. Njihova je procjena da će korisnici, na godišnjoj razini, grijanja platiti 40 posto više nego lani. Zdravko Paušić, direktor ogulinskog Vodovoda i kanalizacije kaže kako oni usluge neće povećavati, osim onog za Hrvatske vode.

– Ogulinsko domaćinstvo prosjećno potroši oko 6,5 kubika vode mjesečno, pa će iznos računa biti veća za 15 kuna. No, nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti odobrenje za smanjenje naknade za zaštitu voda sa sadašnjih 1,35 na 0,50 kuna po kubiku jer jedini u Hrvatskoj imamo pročistač trećeg stupnja. To bi smanjilo račune korisnicima - pojasnio je Paušić.

Novi obračun za otpad

Nikola Car, prvi čovjek dugoreškog Komunalca izračunao je da bi poskupljenje za taj kraj iznosilo od 20 do 40 kuna po domaćinstvu, ovisno o potrošnji vode.

– Na slunjskom području prosječno obitelj mjesečno potroši 6 kubika vode, pa će poskupljenje iznositi oko 11 kuna mjesečno. No, tijekom godine odvoz otpada naplaćivat ćemo po volumenu kante, a ne po članovima domaćinstva. Vidjet ćemo hoće li to biti skuplje ili povoljnije za korisnike - kazao je Dragan Pavlešić, direktor Komunalca Slunj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.