Zakonodavni biser

Ustavni sud reagirao: Od 28. lipnja na snazi su 
bila dva Obiteljska zakona!?

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Ustavni sud reagirao: Od 28. lipnja na snazi su 
bila dva Obiteljska zakona!?
04.07.2014.
u 17:26
Prigovor: Prekratak je i rok za prilagodbu na novi zakon
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je i zemlja zakonodavnih bisera. Od 28. lipnja, kad je na snagu stupio novi zakon, na snazi su dva Obiteljska zakona jer stari iz 2003. prestaje vrijediti tek 1. rujna! Premda je ta nomotehnička nebuloza posve nepotrebna jer je ionako, kako je izračunao inicijator ustavnosudske ocjene Petar Marija Radelj, od stupanja na snagu do 1. rujna isključeno 98,4 posto odredbi novog zakona.

“Dorade” I. Antičević

Ustavni sud upozorava da nije riječ o pukom propustu, previdu ili nespretnosti sastavljača tog prijedloga zakona ili stručnih službi Vlade i Sabora jer te dvije prijelazne i završne odredbe ne zadovoljavaju zahtjeve vladavine prava i pravne sigurnosti. Inače, u prvotnoj verziji OZ-a, sporne odredbe nisu imale takav sadržaj već ih je kroz amandmane unio saborski Odbor za zakonodavstvo na čelu s Ingrid Antičević Marinović nazvavši to “doradom”. HDZ je prigovarao, ali uzalud i sporni amandman je prošao pa ga je potpisao i predsjednik države Ivo Josipović.

Ustavni sud inzistira na tome da Sabor odmah uskladi sporne odredbe sa zahtjevima vladavine prava, kako bi se osigurala pravna sigurnost u području obiteljskih odnosa. Dok to ne učine, Ustavni sud je utvrdio da novi OZ nije na snazi do 1. rujna, osim članaka 544. do 550. i 559. stavka 3. Tako su postupili jer je riječ o zakonu koji uređuje “iznimno osjetljivo područje obiteljskog prava od utjecaja na individualne pravne sudbine velikog broja adresata (dva milijuna bračnih drugova i 800.000 djece, statistički je utvrdio Radelj op.a.) i na mnoštvo već započetih i budućih postupaka pred sudovima te različitim tijelima državne i javne uprave”.

Ustavni sud upozorava i da su prigovori na prekratak rok prilagodbe na novi zakon “vrlo ozbiljni”.

“Smatramo da je potpuno nemoguće u tako kratkom vremenu pripremiti centre za socijalnu skrb za tisuće sporova koji će ih ‘zagušiti’, a za stranke značiti konfuziju, diskriminaciju, nejednakost, arbitrarnost, otezanje rješenja spora i slično”, upozoravaju odvjetnice Ines Bojić, Vesna Jurički, Eleonora Katić, Ljubica Matijević-Vrsaljko, Sanja Matovina-Lulić, Teuta Palčić, Nataša Pećarević, Tanja Petković-Gregurek i udruga B.a.B.e. Inače, one i Radelj inicirale su i ocjenu ustavnosti OZ-a, tako da tu nije kraj mukama za kreatore zakona.

Poštovat ćemo odluku

– Kažu da je rok prekratak, ali ne možemo čekati još godinu dana jer u interesu nam je da novi Obiteljski zakon što prije počne funkcionirati jer svaki dan imamo traumatiziranu djecu u konfliktnim razvodima – rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u povodu odluke Ustavnog suda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

GI
gismund
17:42 04.07.2014.

pobogu, pa ima li koji pravni akt da su ga donijeli kako treba, tj. da nije mijenjan ili poništen u roku od mjesec-dva?!??!??

MJ
markezic.joso
17:52 04.07.2014.

nije za čuđenje, ova vlada je čisti promašaj, ako kažem da bi mogli čuvati ovce povrijedit ću pastira.

ZA
zagorjedotokia
18:59 04.07.2014.

Plan 21 skoro da je dovršen! Donijeti 21 zakon koji će Ustavni sud srušiti, donijeti 21 odluku koju će Upravni sud poništiti! Ovakve države sa ovako šlampavom i nesposobnom vladom niti je bilo, niti će biti na ovoj planeti!