Visokoobrazovani na burzi

Od 60 polaznika sa usvojenim novim znanjima 27 se zaposlilo

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
diplome
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
diplome1
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
diploma4
18.03.2014.
u 12:58
U Karlovačkoj županiji na burzi i 1080 sa višom i visokom školom, koji su prošli obuku o pisanju projekata i poduzetništvu
Pogledaj originalni članak

U struci, kao niti bilo kakav drugi posao godinama nismo mogle naći. Sada smo stekle nova znanja, ali i samopouzdanje i prijateljstva. Jako smo zadovoljne i vjerujem da će nam se sada pružiti više prilika – kažu profesorica hrvatskog jezika Marija Mesarić i prvostupnica prehrambene tehnologije Marina Krnežić.

Prošao im projekt

Kao dugotrajno nezaposlene visokoobrazovane osobe u sklopu projekta “Diploma (ni)je dovoljna stekle su nova znanja za upravljanje projektnim ciklusom i rad na projektima financiranim od strane EU. I ne samo to, tijekom stručne prakse u LAG-u Vallis Colapis samostalno su izradile projekt “Mlade na djelu” koji je prošao i financirat će ga EU.

Stoga se naše sugovornice nadaju da će ih budući poslodavci prepoznati. Osim njih dvije, priliku za stjecanjem novih znanja u projektu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Karlovac i partnera Centra za civilne inicijative vrijednog 156.557 eura dobilo je još 58 dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih osoba.

Edukaciju o pisanju projekata financiranih iz EU prošlo je četrdeset, a trening o poduzetništvu dvadeset kandidata. Dosad ih se zaposlilo njih 27. Točnije, 16 ih je dobilo radno mjesto, jedan je pokrenuo vlastiti posao, dok je deset na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

Kako se Hrvatskoj otvaraju mnoge mogućnosti iz strukturnih fondova, pa će trebati i stručnjaci koji će znati napisati projekt, u karlovačkom Zavodu vjeruju da će rezultati za godinu biti još bolji.

A da su ovakvi projekti itekako potrebni potvrđuje podatak da se u samo četiri godine broj visokoobrazovanih nezaposlenih osoba u Karlovačkoj županiji gotovo utrostručio. Početkom krize na karlovačkoj burzi bilo ih je nešto više od 400 i činili su četiri posto u ukupnom broju. Međutim, 2012. broj se popeo na 1080.

– Kriza je najviše pogodila upravo one sa višom i visokom stručnom spremom, posebno mlade bez radnog iskustva. Trećina njih nezaposlena je duže od godine dana i to je veliki problem.Pokazalo se i da osim diplome poslodavci traže neka specifična znanja, te da im osim radnog iskustva nedostaju i neke druge vještine i organizacijske sposobnosti, kao što je i prezentirati sebe – rukovoditelj odjela za analitiku, statistiku i informatiku Robert Babić.

Stručna praksa

Dodaje da je od 164 kandidata testirano njih 100 i na kraju odabrano 60. Značajno je i što su osim teorije prošli i praktični dio. Oni za pisanje projekata educirali su se u ustanovama, gradovima i općinama, dok su budući poduzetnici izrađivali poslovne planove.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.