LOŠA HIDROLOŠKA SITUACIJA

Od danas na snazi restrikcija vode u Istri: Zabranjeno pitkom vodom prati vozila, tuširanje na plažama...

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
U ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
U ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
U ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode
Autori Vecernji.hr, Hina
18.07.2022.
u 07:23
Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu, a Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije
Pogledaj originalni članak

U Istri je od danas na snazi restrikcija vode prvog stupnja koja uključuje zabranu korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. 

Mjera je donesena na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda u petak zbog nepovoljne hidrološke situacije na području Istre. Također, znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
U ponoć u Istri stupa na snagu prvi stupanj redukcije vode

- Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere - rekao je župan Miletić.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku u odluku nisu uključeni poljoprivrednici, a ključno je, kako je rekao, "smanjiti potrošnju vode u odnosu na 2019. godinu kako bismo s ovim mjerama mogli mirno dočekati prve padaline".

Miletić je pozvao sve građane i poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu jer, kako je rekao, "svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju".

VIDEO Redukcija pitke vode u Istri: Evo koje se stvari mijenjaju od ponedjeljka

"Znam da je teško i da mjere nisu popularne, ali se nadam da do drugog stupnja mjera neće morati doći", zaključio je Miletić i dodao da odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne poboljša.

"Situacija s našim izvorištima koji se koriste u sustavu naše javne vodoopskrbe definitivno nije dobra. Svi izvori su u daleko lošijoj situaciji nego što su bili 2012.  godine. U ovom trenutku jedino akumulacijsko jezero Butoniga ima nešto veće količine vode, tako da se nadamo da neće biti problema", istaknuo je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, dodajući kako onečišćenja još nikada nije bilo.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac istaknuo je kako će mjere koje se poduzimaju dati rezultate samo ako ih se svaki pojedinac bude pridržavao. To će pridonijeti da se ovo sušno razdoblje ljetne turističke sezone prebrodi.

Inače, nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu, a Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.