Jozo Kalem:

"Od IGM-a nismo ništa uzeli jer nisu ništa ni imali"

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
"Od IGM-a nismo ništa uzeli jer nisu ništa ni imali"
22.12.2010.
u 14:16
- Odgovorna osoba za takvo stanje može biti samo bivši vlasnik i predsjednik uprave Ivan Pađen - kazao je Kalem nabrajajući sve što je učinio za spas IGM-a i radnih mjesta
Pogledaj originalni članak

Riječkog poduzetnika Jozu Kalema policija sumnjiči za prijevaru tešku 26,777.770 kuna jer je službenicu Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Ogulinu stavio u zabludu, zbog čega je njegovu tvrtku RI Petrol upisala kao vlasnika IGM-ovih nekretnina iako nije poštivao kupoprodajni ugovor od 2009. godine. Temeljem toga J. Kalem je u rujnu kao sudužnik podigao kredit od 4,500.000 eura u korist jednog poduzeća iz Samobora. Kalem je danas u Rijeci održao konferenciju za novinare, gdje je kazao kako nije upoznat s prijavama te ga nitko o tome nije izvijestio.

 - Ja sam u poslovni odnos s društvom IGM d.d. došao tako što društvo IGM i njegovi poslovni partneri nisu plaćali redovito gorivo koje je društvo Euro-Petrol isporučivalo. Pritom je Euro-Petrol gorivo isporučivao društvu Grič-Petrol d.o.o., a koje ga je, između ostalog, prodavalo i IGM-u, koji ugovoreno odgođeno plaćanje nije poštivalo. Potraživanje o kojem govorim je 89 milijuna kuna - kazao je Kalem napominjući kako je zbog neplaćanja Euro-Petrol preuzeo potraživanje prema IGM-u i dogovorio reprogram te obročno plaćanje. No, prema tvrdnjama Kalema, dogovor se nije poštovao pa je blokiran račun društva IGM. Preostalo je, kaže Kalem, preuzeti IGM ili aktivirati hipoteku koja bi služila kao osiguranje. Kalem se odlučio na preuzimanje IGM-a, nakon čega je, tvrdi, proveo i reviziju poslovanja. 

- Pokazalo se da je poslovna dokumentacija IGM-a netočna, da pokazuje lažno stanje u poslovnim knjigama, a služilo je, očigledno, u svrhu dobivanja novih kredita i ugovora o lizingu što je tadašnji vlasnik i uspio. Revizija je pokazala porazne rezultate, 145 milijuna kuna gubitka, a ne prikazanu dobit, ukupne dugove prema dobavljačima i bankama bili su veći od 313 milijuna kuna, plaće radnicima nisu isplaćene, a koncesija nije bila plaćena od 2008. godine, kao ni voda, struja i druga davanja lokalnoj zajednici. Odgovorna osoba za takvo stanje može biti samo bivši vlasnik i predsjednik uprave Ivan Pađen - kazao je Kalem nabrajajući sve što je učinio za spas IGM-a i radnih mjesta.

Kalem objašnjava kako je osnovao društvo Rudar d.o.o., u njega uložio novac, preuzeo radnike IGM-a i podmirio dugove prema Gradu Ogulinu, HEP-u, Općini Tounj i Republici Hrvatskoj. Ukupno je riječ, kaže Kalem, o 6,185.000 kuna. Od IGM-a nismo ništa uzeli, jer nisu ništa ni imali, zaključio je Kalem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.