Dobar tek

Od kaše, graha i suhih rebara do torte od kestena

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Od kaše, graha i suhih rebara do torte od kestena
08.02.2013.
u 13:10
U knjizi je ukupno 97 recepata, a uz svaki se nalazi i prijedlog za piće, pivo ili vino. Trideset ih je s oznakom hrvatske autohtone kuhinje
Pogledaj originalni članak

Pojeli bi nešto vaše, domaće, najčešći je odgovor gostiju kada ih poslužujemo. Znamo što ćemo im pripremiti, ali bili smo svjesni da nije dovoljno samo da ta jela nudimo u našim restoranima. Trebalo ih je objediniti u knjigu koja bi bila ogledalo gastronomije Karlovačke županije i s kojom možeš na kraj svijeta.

U tome smo i uspjeli. Sva jela su stvarna i kuhaju se u našim restoranima. Pripremili su ih kuhari koji su izradili i recepturu – kazala je bivša predsjednica županijske Udruge kuhara Ivana Vukmanić na predstavljanju “Tradicijske kuhinje Karlovačke županije”.

 Sirari i pčelari

 Riječ je o projektu županijske Turističke zajednice. U izradi jedinstvene knjige u kojoj se nalazi 97 recepata, od kojih 30 nosi oznaku hrvatska autohtona kuhinja, sudjelovalo je 18 restorana, vinari, pivari, sirari i pčelari.

Gusta juha od teletine u košarici od kruha, kaša, grah i suha rebra, dimljene suhe kobase, palenta na seljački, juha od bundeve, som u bijelom umaku, torta od kestena, čvarkuša, basa s projom, samo su neka od ukusnih, domaćih jela koja se mogu pronaći u spomenutoj kuharici. Uz svako jelo nalazi se i prijedlog za piće, vino ili pivo. Karlovački župan Ivan Vučić napomenuo je da je upravo takva kuharica nedostajala na tržištu.

 Turisti žele domaće

 – Mnogi naši restorani uvršteni su u najpoznatije u Hrvatskoj. No, nemamo prepoznatljivih autohtonih jela, iako imamo proizvode. Ova knjiga plod je takvog promišljanja, jer se sve više turista vraća obiteljskim autohtonim jelima pojedinih područja, pa i naše županije – kaže Vučić.

 Predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Damir Crleni napomenuo je da se Hrvatska mora okrenuti turizmu. Cilj je ponuditi ono što svijet traži, a to su upravo autohtona jela. Direktorica TZ-a Karlovačke županije Dina Begić rekla je da su kuharicom stvorili temelj koji se može nadograđivati. Zahvalila je svima koji su sudjelovali i pomogli u izradi kuharice. Među njima je i Veljko Barbieri, jedan od autora tekstova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.