HRVATSKI NAVIJAČI U BEČU U SUZAMA SU DOČEKALI KRAJ

Od najluđe do najtužnije noći

Foto: import
Od najluđe do najtužnije noći
21.06.2008.
u 01:13
Pogledaj originalni članak

Trebala je to biti bajka. Samo minuta dijelila je 200.000 Hrvata u Beču od delirija. Onda šok i muk, na stadionu gdje je bilo 30.000 Hrvata. Ipak tužni navijači sa suzama u očima s pjesmom na usnama s terena su ispratili vatrene. Ovo je trebala biti najluđa noć Hrvata u Beču, a ovako će ostati zapamćena kao najtužnija noć u kojoj su bez slavlja ostali hrvatski navijači.

- Vjerovao sam da ćemo dobiti Turke i da ćemo biti u polufinalu. Došao sam iz Australije na ovu utakmicu da svjedočim jednom od najvećih uspjeha hrvatskog nogometa. Ostao sam tužan, ali ipak ponosan. Bili smo bolji, a Turci su bili miljenici sreće - kaže Anto iz Sidneyja koji vuče korijene iz okolice Neuma.


Poslije utakmice bilo je manjih izgreda na Stephansplatzu u središtu Beča, gdje je intervenirala i policija. U četvrti Ottakring hrvatski su navijači bocama su napali turske, a potom je došlo i do sukoba s policijom. U satima prije utakmice dvije dimne bombe zaglušujuće jačine, od čije su se detonacije razbježali svi golubovi s okolnih zgrada na Stephansplatzu, koje je stotinjak turskih navijača, odjevenih u nacionalne dresove, bacilo među mnoštvo hrvatskih navijača, bile su dovoljan povod za veliki stampedo Hrvata na Turke u središtu Beča.

Letjeli su stolci, limenke, plastične čaše, a sijevnula je i koja šaka prema turskim navijačima. Srećom, isprovocirani obračun brzo su smirili austrijski policajci koji su napravili kordon između navijača, a za desetak minuta stiglo im je pojačanje od stotinjak specijalaca koji su budno pratili da se obračun ne ponovi.

– Od ranog jutra pokušavamo objasniti austrijskim kolegama da razdvoje turske navijača od naših da ne bi nastali neredi.

Oni to nisu ozbiljno shvatili, ali, na sreću, nije ovo bio neki veliki incident – rekao je hrvatskim novinarima jedan od hrvatskih policajaca koji prate naše navijače na Euro.
Središte Beča, kao i u prvom susretu Hrvatske s Austrijom, okupirali su hrvatski navijači koji su se veselili, pjevali i pili na terasama okolnih kafića, ali noć je donijela tugu.


Uhićeno 11 navijača

Austrijska policija objavila je kako nije bilo većih nereda u gradu, da je uhićeno tek 11 osoba dok je njih desetak lakše ozlijeđeno. "U samoj završnici utakmice došlo je do manjih sukoba između navijača na tribinama, ali policija je uz pomoć većine gledatelja koji su ostali prisebni vrlo brzo uspjela umiriti nekolicinu agresivnih. Na ulicama Beča manji broj razočaranih hrvatskih navijača pokušala je bacanjem boca razbijati automobile, no policija je ponovno brzo reagirala i uspostavla red", kazao je glasnogovornik bečke policije Walter Hladik. (H)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr