bruxelles - bern

Od Švicarske se traži da financijski pomogne Hrvatskoj

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Od Švicarske se traži da financijski pomogne Hrvatskoj
23.12.2012.
u 20:40
Švicarska je za nove članice iz dva vala proširenja Europske unije 2004. i 2007. dosad uplatila više od milijardu eura
Pogledaj originalni članak

Europska unija očekuje i traži od Švicarske da bude velikodušna, solidarna te da financijski pomogne Hrvatskoj, nakon što ova postane punopravna članica. Takav je zaključak Vijeća EU, koje traži od Europske komisije da sa Švicarskom povede pregovore o toj temi. Inače, Švicarska je za nove članice iz dva vala proširenja 2004. i 2007. dosad uplatila više od milijardu eura. Svih 27 država članica prošlog je tjedna usvojilo prilično oštro početno stajalište u pregovorima s Bernom o međusobnim odnosima. Švicarska je trgovinski najvažnija od četiri države EFTE (Europskog udruženja slobodne trgovine), koju čine Norveška, Island i Lichtenstein, i koje imaju pristup zajedničkom, unutrašnjem tržištu, iako su, izvan EU-a. No za to moraju i – platiti.

– Kad je Švicarska dobila zeleno svjetlo za ulazak na unutrašnje tržište EU, uvećano za tržišta novih članica 2004 i 2007., obvezala se na financijsku pomoć. Ugovor je potpisan na pet godina i istekao je u lipnju ove godine. Očekujemo da se isti znak solidarnosti nastavi s novim proširenjem – kaže se u zaključcima Vijeća.

I dok je s ostalim državama EFTE tijekom godina postignut napredak u odnosima, napominju, Švicarska odbija potpisati bilateralne sporazume u više područja, uključujući i one koji se odnose na četiri osnovne slobode, poput slobodnog kretanja ljudi. Štoviše, uvela je kvote za građane osam europskih država, što se smatra diskriminacijom. Također, neriješeni ostaju i dogovori o transportu roba, preprekama za slobodnu trgovinu te o poreznim zakonima.

>> Postigli dogovor: Od 2014. ECB će nadzirati banke eurozone

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

CP
copy paste
08:31 24.12.2012.

evo,sve bogate države svijeta su poludile i guraju se u redu koja će prva grunit novce hrvatskoj.kandidata je toliko puno da je došlo do sveopćeg kaosa i naguravanja ispred kase gdje se uplačuju pare,a švicarci su čak ušli u fizički obračun s drugim donatorima,jer baš oni žele biti prvi koji će keširati napaćeni hrvatski narod...

NE
nevkos
09:31 24.12.2012.

neka svi vide kako se mora platiti ako si izvan EU a hoćeš s njima trgovati, e pa sad pitanje je da smo mi izabrali samostalan put kako bi mi platili trgovinu s Briselom?...ovo je za euroskeptike... oni svoju nezavisnost dobro plate.... jer valja trgovati s cijelom unijom, a to ne ide džabe...

ER
erik
08:00 24.12.2012.

Bolje tražiti od Švicarske nego od Turske.