OPG ZLATA VRIJEDAN

Ulice velegrada zamijenio eko imanjem: 'Istraživao sam interese iako sam znao čime ću se baviti'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Bio Zrno, najstarije hrvatsko ekološko imanje
04.08.2023.
u 09:08
Od povrtnih kultura koje uzgajaju u Habjanovcu nastaje više od 50 pekarskih proizvoda
Pogledaj originalni članak

U Europskoj uniji ima oko 344.000 ekoloških proizvođača hrane, a najbolji od njih dolazi iz – Zagreba. Zove se David Pejić, ima 33 godine, i direktor je Zrna – najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj na kojem se uz ratarske i standardne povrtne kulture, poput mrkve, cikle, rajčice, paprike, krastavaca, blitve, kelja, salata, špinata... uzgajaju i japanska bijela rotkva daikon i čičoka. Priznanje za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi Davidu je lani dodijelila Europska komisija.

Jedno imanje, 4 djelatnosti

– Ono što čini naše gospodarstvo posebnim činjenica je da imamo četiri proizvodne djelatnosti, tu je svakako primarna poljoprivredna proizvodnja u kojoj uzgajamo šezdesetak poljoprivrednih kultura, ponajviše je riječ o povrću. Zatim te naše poljoprivredne kulture prerađujemo u različite prerađevine, poput prirodno fermentirane zimnice, kiselog kupusa, kiselih krastavaca... Treća je grana pekarstvo gdje u različitim kategorijama i proizvodima imamo više od 50 pekarskih proizvoda, uključujući i kruh od kiselog tijesta, sendviče sa svojim kruhom i povrćem, različite kolače, gotove salate... Finalno, kao četvrta gospodarska grana i djelatnost, u Zagrebu imamo ugostiteljski objekt Zrno bio bistro koji je prvi i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj. U ta četiri proizvodna pogona i djelatnosti imamo više od 150 certificiranih ekoloških proizvoda, što nas čini najvećim ekološkim proizvođačem u Hrvatskoj – predstavlja David što sve dolazi iz Habjanovca, sela šezdesetak kilometara udaljenog od Zagreba, gdje se ovo eko imanje u prirodi nalazi i gdje je uz proizvodni i prerađivački dio.

Pojednostavljeno, na Zrnu provođenje strategije "Od polja do stola" izgleda ovako: jedna od kultura koju uzgajaju je i soja koju prerađuju u tofu, a njega koriste u pekarskoj proizvodnji, za slasne sendviče, i u restoranu, u finim juhama i namazima.

Na Zrnu je i najveći biointenzivni vrt u regiji, s 250 gredica, na kojima se povrće uzgaja bez okretanja tla i strojne obrade. David nas podučava da se tako postižu veća produktivnost i profitabilnost površina jer ovakav sustav uzgoja ekološkog povrća bez mehanizacije omogućuje gušći spoj i bolji prinos, a znatna količina komposta u koji se sije i sadi stalnu pokrivenost tla, što smanjuje pritisak korova.

VEZANI ČLANCI:

Magistar filozofije

Zbog nemogućnosti kupnje većeg komada zemlje jer je sve već pokupovano, ovakav način poljoprivredne proizvodnje prakticiraju mladi u Americi, iz koje ga je David i donio. Naime, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj na prestižnom je Cambridgeu magistrirao filozofiju, osim u Engleskoj živio je i obrazovao se i u Americi i u New Yorku bio na studiju filmske produkcije i filozofije... No ulice velegrada ostavio je iza sebe prije osam godina zamijenivši ga s dvadesetak hektara zemlje na imanju koje je krajem 80-ih osnovala Zlata Nanić, pionirka ekološkog pokreta u Hrvatskoj. Ona je blisko surađivala s Davidovim roditeljima Jadrankom Boban Pejić i Zlatkom Pejićem, koji su u istom tom razdoblju započeli s edukacijom i aktivizmom u području zdravih stilova življenja i ekologije pa su po Zlatinu umirovljenju preuzeli ekoimanje i intenzivirali razvojne procese. Pet godina poslije kormilo preuzima David.

– Na studiju sam istraživao svoje interese, iako sam u pozadini znao čime ću se baviti. Kad sam se 2015. godine vratio sa studija, roditelji su me pitali u čemu se vidim, na što sam im odgovorio pitanjem "Gdje sam potreban?" Odgovorili su – Zrno. I evo me, tu sam – govori David Pejić, najbolji ekološki poljoprivrednik u Europi.

Bio zrno d.o.o., vl. David Pejić

Četrdeset zaposlenih bavi se s četiri vrste proizvodnje – primarnom poljoprivrednom, uzgajajući na 22 hektara zemlje šezdesetak kultura, preradom, prerađujući te kulture u različite vrste prirodno fermentiranih zimnice, umake, začine, tofu i sejtan, zatim pekarstvom s 52 vrste pekarskih proizvoda te ugostiteljstvom u Zrno bio restoranu. Svi proizvodi su ekološki certificirani, a uz pomoć mjera iz programa ruralnog razvoja na eko imanju je i solarna elektrana.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.