odbor za ustav

Odbijeno svih devet amandmana HDZ-a na ustavne promjene

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbijeno svih devet amandmana HDZ-a na ustavne promjene
13.12.2013.
u 11:38
Budući da članovi te stranke već neko vrijeme odbijaju sudjelovati u radu odbora dok god ga vodi Peđa Grbin, svi amandmani HDZ-a odbijeni su jednoglasno.
Pogledaj originalni članak

Odbor za Ustav odbio je danas uoči glasanja o nacrtu ustavnih promjena svih devet amandmana koje je sinoć uputio HDZ te uz to priložio i prijedloge predsjednika RH Ive Josipovića. Budući da članovi te stranke već neko vrijeme odbijaju sudjelovati u radu odbora dok god ga vodi Peđa Grbin, svi amandmani HDZ-a odbijeni su jednoglasno. HDZ-ovci su između ostalog zatražili brisanje regionalizacije, da se referendum smatra valjanim ako je na njega izišlo 50 posto birača, kad je riječ o ustavnim promjenama, 40 posto ako je riječ o promjeni organskih zakona te 25 posto ako se radi o drugim aktima te da birači bez prebivališta u Hrvatskoj mogu izabrati onoliko zastupnika koliki je njihov udio u ukupnom broju državljana RH.

– O prijedlozima predsjednika raspravljali smo jučer, no kako nisu predani u formi amandmana, Odbor o njima ne može odlučivati. Meni se posebno simpatičnim čini onaj prijedlog da se zaštite prava svih oblika obiteljskog života, bez obzira što tako što sada ne možemo uvrstiti u Ustav jer nemamo dovoljno ruku, pa je jasno da nikome ne pada na pamet predlagati nešto za što je sigurno da neće proći – primijetio je Grbin govoreći o HDSSB-u koji ne bi pristao na ustavno reguliranje životnih zajednica. No, jučerašnja presuda Europskog suda pravde govori da nam da treba Zakon o životnom partnerstvu, ali da i razmislimo otići korak dalje, dodao je Grbin.

 – Konkretno, ovdje je bila riječ o određenim pravima iz radnih odnosa gdje je u Francuskoj istospolnom pravu zajamčeno kroz njihovo pravo manje slobodnih dana nego za one parove koji su u braku. Europski sad pravde rekao je da je takvo što diskriminacija. U ovom trenutku i bez da mi takvu odredbu uvrstimo u Ustav, ona je iznad našeg Ustava zato što je to odluka koju je donio Europski sud – ustvrdio je Grbin.

Šef Laburista Dragutin Lesar također se osvrnuo na sve prijedloge predsjednika Josipovića koje nije predao u formi amandmana pa nisu uzeti u obzir.

– To ne isključuje mogućnost ili procjenu da u dogledno vrijeme predsjednik RH dođe sa svojim prijedlogom za pokretanje postupka ustavnih promjena u ovom ili drugom sadržaju – kazao je Lesar.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović ponovno se osvrnula na HDZ-ov prijedlog da se uz nezastarijevanje teških ubojstava posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih za vrijeme totalitarnih režima.

– Nepotrebno je izdvajati ova kaznena djela jer što bi to značilo za vrijeme totalitarnih režima, a za vrijeme drugih režima i demokratskog ustroja moguće je činiti kaznena djela, zar bi to bili domoljubni činovi? Prema tome, što je rekao jučer naš kolega don Ivan Grubišić, ne treba more soliti – komentirala je Antičević-Marinović.

HDZ se usprotivio donošenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po proceduri kojom se donosi Ustav, dapače, oni traže da se u potpunosti iz njegova naziva izbriše riječ "ustavni" što znači da ne samo da se ne bi donosio u tri koraka, nego da za njegovo donošenje ne bi bila potrebna ni dvotrećinska većina.

– Ustavni zakon kojim se reguliraju prava nacionalnih manjina još od 1990. donosi se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Htjeli ili ne htjeli, mi imamo hipoteku prošlosti i ne možemo si dopustiti da se taj zakon spušta na niži nivo. Nekako mi se čini da mi danas ne bi bili u EU da je ovakav prijedlog ušao u promjene Ustava iz 2010. godine, ali naravno, kada nisu na vlasti, neke stranke nemaju odgovornosti – odgovorio je Grbin na HDZ-ov prijedlog. I SDSS-ov Milorad Pupovac zamjerio je HDZ-u ovakav prijedlog te ih prozvao za nekonzistentnost s obzirom na to da su se u obrazloženju amandmana pozvali na preporuke Venecijanske komisije o "neprihvatljivosti konstitucionalizacije zakonskih instituta u demokratskom društvu".

– A zašto se konstitucionalizaciji zakonskih rješenja ne protive kada je riječ o ustavnom definiranju braka – zapitao se Pupovac te izrazio žaljenje što je HDZ prvi put u povijesti izmjena Ustava u RH odlučio da u tome ne sudjeluje.

– I to na način koji pokazuje da nemaju ozbiljnu namjeru učvršćivanja ustavno-pravnog poretka – primijetio je Pupovac.

>> 'Neka se istospolno partnerstvo umjesto brak nazove braq'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

ĆA
ćaćaća
11:50 13.12.2013.

kad vidim peđu u trbuhu imam takav kamen kao da sam 3 tanjura graha pojeo...

Avatar Carrera
Carrera
12:12 13.12.2013.

partijsko jednoumlje se nastavlja. hrvatsku žele urediti ko nekoć jugoslaviju, jugoslaviju iz čijeg smo ropstva krvavo pobjegli...

MF
maca faca
13:22 13.12.2013.

ak je ovaj stručnjak za ustav i pravo u sdpeju kaj su onda ostali-nepismeni ili su svi ingrid mare