Referendumski potpisi na provjeri

Slučaj Plenković i lex Agrokor i dalje na čekanju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Nataša Novaković
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Nataša Novaković
27.06.2019.
u 19:24
Oporba sad vjeruje da Plenković ovime zapravo želi izbjeći da Povjerenstvo uopće raspravlja o njemu optuživši ga da Novaković proziva za sukob interesa, ali ne i svog ministra financija Zdravka Marića
Pogledaj originalni članak

Većina u saborskom Odboru za Ustav ponovno je jučer odbila prijedlog oporbenih zastupnika da raspravljaju o tome tko je nadležan odlučivati o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, što znači da se nastavlja pat-pozicija do koje je došlo nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković tražio njezino izuzeće.

Podsjetimo, Plenković je dan uoči sazvane sjednice na kojoj se trebalo odlučivati o tome je li on eventualno povrijedio načelo obnašanja svoje dužnosti tijekom procedure donošenja lex Agrokora poslao Povjerenstvu zahtjev za izuzeće Novaković jer je ona na tu dužnost došla iz Hrvatske udruge poslodavaca koju je osnivao i bivši šef Agrokora Ivica Todorić. Pitanje izuzeća otvorio je Upravni sud, koji se bavio slučajem Martine Dalić i njezina eventualnog sukoba interesa pri donošenju lex Agrokor.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Nataša Novaković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Nataša Novaković

HDZ ju je izabrao

Sada je Plenkovićev predmet na čekanju jer se ne može utvrditi tko bi trebao odlučivati o izuzeću, a Novaković smatra kako to ne bi trebalo odlučivati samo Povjerenstvo, što predlažu iz HDZ-a. Od tada SDP pokušava kroz saborski Odbor za Ustav razriješiti ovu dvojbu tko odlučuje o izuzeću, no vladajući o tome ne žele ni raspravljati, uz poruku kako ne bi bilo dobro da političko tijelo odlučuje o Povjerenstvu. Tako je vladajuća većina prvi put prije 10-ak dana odbila raspravljati o oporbenom prijedlogu da nadležnim za odluku o izuzeću proglase saborski Odbor za izbor i imenovanja, a ovaj put su odbili raspravu o prijedlogu da Ustavni sud presudi u ovoj priči. U međuvremenu je SDP u proceduru uputio i prijedlog izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa kojim predlažu da o izuzeću predsjednice ili članova Povjerenstva ubuduće odlučuje Visoki upravni sud.

Sve prijedloge HDZ-ovci su odbili, usmeno jer ih dio nije ni prošao sve potrebne procedure, a zbog toga SDP-ov Arsen Bauk najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu jer vladajući, odbijajući i samu raspravu o oporbenom prijedlogu, krše odluku Ustavnog suda iz 2007. godine koji je tada ustvrdio kako propise koji omogućuju oporbi otvaranje nekih tema treba tumačiti i s aspekta zaštite višestranačja.

Oporba sad vjeruje da ovim Plenković zapravo želi izbjeći da Povjerenstvo uopće raspravlja o njemu optužujući ga da Novaković proziva za sukob interesa, ali i ne svog ministra financija Zdravka Marića koji se u ime Vlade tajno sastajao s Ivicom Todorićem iako je ranije godinama radio za njega. Zašto Plenković i HDZ-ovci sumnjaju da bi Novaković bila u sukobu interesa ako bi odlučivala u njegovu predmetu o stvaranju lex Agrokora, nije potpuno jasno.

Naime, upravo je HDZ izabrao Novaković na čelo Povjerenstva prije nešto više od godinu dana, uz protivljenje oporbe koja je vladajućima zamjerila što nisu dali još jedan mandat dotadašnjoj čelnici tijela Daliji Orešković. Već se u tim raspravama sugeriralo da je Novaković “HDZ-ova igračica”, no vrijeme je pokazalo da je istina malo drugačija. Vrlo brzo nakon preuzimanja dužnosti Novaković je pred sebe dobila prijave na račun Plenkovićevih ministara, čime im se zamjerila, pa nije bilo neobično čuti brojne kritike na račun Povjerenstva od strane vladajućih.

U Povjerenstvo došla iz HUP-a

U međuvremenu je Novaković u više navrata poručila kako osjeća pritiske vlasti na Povjerenstvo u raznim oblicima, ali i objasnila kako je HUP osnovala grupa poduzetnika, ne samo Todorić, te kako ga nikad nije ni upoznala. Novaković je, inače, od 2006. godine bila zaposlena u HUP-u, u kojem joj je posljednje radno mjesto bilo – direktorica za radne odnose i ljudske potencijale. Već tada je oporba upozoravala da bi mogao biti problem što dolazi iz HUP-a, no vladajući tada to nisu smatrali spornim. Prije HUP-a radila je kao stručna suradnica u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade, završila je Pravni fakultet, a ima magisterij s Fakulteta političkih znanosti te je završila i specijalistički studij za ljudske potencijale Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

 

 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

TU
tuzo17
20:10 27.06.2019.

Povjerenstvo treba pod hitno ugasiti i donijeti jedinstveni zakon koji ce to regulirati

MI
Mimizo
16:47 27.06.2019.

povjerenstvo koje je osnovala partija treba ukinuti pod hitno jer je to partijsko povjerenstvo koje štiti partiju a protiv svih drugih pokreču postupke sječam se kako su zorana i krešu milanoviča jako dobro štitili kao i linića,jakovinu,ostojiča,bernardića,mrsića.jovanovića, itd

Avatar Dumen
Dumen
20:36 27.06.2019.

Oni se i dalje bave sami sa sobom