medicinska sestra (23)

'Odlazim! U Grazu mi nude 1200 eura plaće i školovanje'

Foto: Anto Magzan/Pixsell
'Odlazim! U Grazu mi nude 1200 eura plaće i školovanje'
08.03.2014.
u 12:00
Vezana sam uz obitelj i teško mi je, ali kad platim višu školu, gorivo, osnovno za život, ne ostane mi ništa
Pogledaj originalni članak

– Za deset godina vidim se kao živčanu sestru, a to ne želim postati – kaže 23-godišnja medicinska sestra Lucija Jerković koja se uskoro seli u Austriju gdje će si poslom, uvjerena je, moći osigurati normalan život. Jedna je od mnogih medicinskih sestara koje napuštaju Hrvatsku i zdravstveni sustav u kojem već kronično nedostaje njihove struke. Prosjek Europske unije je 836 medicinskih sestara na sto tisuća stanovnika, dok je kod nas, kako smo nedavno objavili, 579 sestara na isti broj građana. Procjenjuje se da će otići više od deset posto medicinskih sestara iz Hrvatske. Među njima i Lucija Jerković koja motivacije za ostanak nema, ali je ne vidi ni u skoroj budućnosti. Zato će iskoristiti potražnju za svojim zanimanjem u Grazu, u koji će se s njom odseliti i njezin zaručnik Tihomir.

Beba 30, respiratora 10

– Jako sam vezana uz obitelj i najteže mi pada što ću se od nje odvojiti. No, nemam izbora. Upisala sam višu školu i dok platim nju, gorivo i osnovno za život, ne ostane mi ništa. Ovdje je nemoguće osamostaliti se i puno toga ne mogu si priuštiti. A nema ni uvjeta za rad, ne možete napredovati. Moja kolegica s neonatologije ima 10 respiratora i deset beba kojima trebaju, a što kad dođe 11.? Pa vi odlučite kojem ćete djetetu pomoći, a koje ugroziti – nabraja svoje razloge za odlazak ta mlada sestra koja posljednje četiri godine radi u Domu za starije i nemoćne osobe Tolić u zagrebačkom Ježdovcu.

Lucijin šef i vlasnik spomenutog Doma Jozo Tolić apsolutno razumije njezinu odluku i tvrdi da masovni odlazak sestara iz Hrvatske tek slijedi.

– Možemo očekivati da će nam sve više zdravstvenog osoblja dolaziti iz zemalja istočne Europe i da ćemo zapošljavati sestre iz Rumunjske, Bugarske, Albanije... Činjenica je da je recesija učinila svoje i da živimo sve teže. Obitelji korisnika očekuju manju cijenu smještaja, osoblje veću plaću, a režije stalno rastu. Treba nešto hitno poduzeti – objašnjava Tolić dodajući kako je i sam još za bivše države s Rebra otišao u Švicarsku za boljim uvjetima.

Nema napredovanja

Ti bolji uvjeti u slučaju Lucije Jerković konkretno će biti početnih 1200 eura mjesečne plaće i dodatno plaćen rad vikendom, blagdanima i noću. Također ima mogućnost, objašnjava sestra Lucija, besplatnog smještaja do godinu dana tijekom kojih će položiti potrebne ispite kako bi mogla napredovati, a slijedom toga i više zarađivati. Počet će, kaže, raditi u staračkom domu i potom se dalje snalaziti. Nije jedina, otišle su već i neke njezine kolegice. U Hrvatskoj ćete rijetko danas naći medicinsku sestru da sama ne planira odlazak na zapad, ne poznaje nekoga tko je već otišao ili tko upravo pakira kovčege.

– Očekuje se da će otići više od 10 posto sestara. Unatoč smjenskom radu, mi imamo prekovremene sate jer nas uvijek nedostaje. To kompenziramo na svoju štetu, a sustavno nam se smanjuje plaća, upitan je napredak pa nema ni motivacije, odgađa se majčinstvo, nemate novca, svoj kutak – objašnjava sestra Mirjana Dumančić, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, dodajući da se jedna njezina kolegica sprema put Irske. Koliko je takvih sudbina hrvatskih medicinskih sestara ne zna se jer nisu dužne nikomu javljati da odlaze, a čini se da osim statističara nitko o tome i ne vodi brigu.

>> 'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća'  

>> Je li previše zaposlenih? Imamo više liječnika od Belgije i Slovenije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 199

MS
Marinac_SEAL
12:16 08.03.2014.

Ako se ide samo radi plaće, onda se ne isplati, jer kad oduzme troškove života (pod uvjetom da u Hrvatskoj ima svoj stan) primanja će joj biti manja nego u Hrvatskoj. Međutim, ako pogledamo uvjete rada i sve ostalo, onda se definitivno nikome ne isplati gubiti vrijeme u ovoj očajnoj državi, u kojoj se prava građana stalno režu i u kojoj je pitanje dana kada će doći do općeg kolapsa.

TR
trolokva
12:53 08.03.2014.

Imam osjecaj kao da austrijanci preko svojih novina,a vecernji to i jeste,vrse svoju propagandu.

KG
KG002
12:22 08.03.2014.

Odlaze svi... Nije uvjet bolja plaća, nego normalan život! Fer radni odnos, kad radiš više - plaćen si više! U ovoj državi nema više ničeg što bi zadržalo mlade.