još se ne zna sudbina privedenih navijača

Odluka o izručenju BBB-a odgođena, odvjetnik tvrdi: Nije ni bio u Grčkoj

Foto: PIXSELL
Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno je ročište za odlučivanje o predaji navijača Grčkoj temeljem EUN-a
Foto: PIXSELL
Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno je ročište za odlučivanje o predaji navijača Grčkoj temeljem EUN-a
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Održana skupština grupacije Đuro Đaković
13.10.2023.
u 18:55
Zagrebački Županijski sud od Grčke traži da nadopuni europski uhidbeni nalog dodatnim informacijama
Pogledaj originalni članak

Prvo se mislilo kako će odluka o izručenju BBB-a koji su prije tri tjedna na zahtjev grčkog pravosuđa uhićeni u Zagrebu biti donesena u četvrtak, ali je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, nakon sjednice koja je potrajala gotovo tri sata, donošenje te odluke odgodilo za danas. Ta je nova sjednica održana, a ni nakon nje nije poznato kakva sudbina čeka dvojicu privedenih navijača. Odluka o jednome od njih opet je odgođena jer je hrvatski sud od Grčke tražio da nadopuni europski uhidbeni nalog (EUN), odnosno da u njega ubaci dodatne informacije i obavijesti koje su sudu potrebne za odlučivanje o izvršenju EUN-a. O drugom BBB-u sud će odlučivati idući tjedan.

– Moj klijent nije ni bio u Grčkoj, ja sam sudu predao sve dokaze koji nesumnjivo utvrđuju da je on u to vrijeme kada su dolje izbili neredi bio u Zagrebu. Njegova osobna iskaznica je završila kod kolege s posla koji je bio u Grčkoj, a koja je nađena u torbi tog kolege. Na temelju te indicije grčko pravosuđe izdalo je EUN. On nije ni evidentiran prilikom prelaska granice, a nije ni mogao biti evidentiran jer mu je osobna iskaznica istekla, pa bi, da je s njom i pokušao preći granicu, bio vraćen u Hrvatsku – pojasnio je Hrvoje Lukavec, odvjetnik jednog od uhićenih BBB-a. Dodao je i kako država koja izdaje EUN mora u uhidbeni nalog staviti stupanj sudioništva određene osobe, dakle mora razjasniti na koji je način ta osoba sudjelovala u zločinačkom udruženju i činjenju kaznenih djela.

– Ako osoba uopće nije bila u Grčkoj, kao što moj klijent očito nije, to dovoljno govori o ozbiljnosti grčkih istražnih organa koji nisu uspjeli ni utvrditi da je ta osoba bila tamo, a terete je za sudjelovanje u zločinačkom udruživanju u Grčkoj. Upravo je to zločinačko udruženje posebno delikatno jer su same grčke vlasti u EUN-u priznale da je veći dio počinjenja tog kaznenog djela učinjen u Hrvatskoj. Znači oni traže od RH da pogazi svoj suverenitet i da prepusti suđenje Grčkoj za kazneno djelo koje je počinjeno u Hrvatskoj. U ovom trenutku hrvatske vlasti imaju sve elemente da pokrenu kazneni postupak i onemoguće grčke vlasti u kršenju hrvatskog suvereniteta – smatra odvjetnik Lukavec. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Užas u Solinu: Muškarac nožem ranio kolegu na radnom mjestu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PJ
pjer1963
19:34 13.10.2023.

Tko u ovo vjeruje njemu nema pomoci.

CH
chemica
19:32 13.10.2023.

Da, osobna je slučajno završila kod frenda koji je otišao u Grčku proučavati njene povijesne znamenitosti. I to, istekla osobna! Navodno svaki građanin mora imati važeću osobnu iskaznicu pa ustreptali od iščekivanja sjedimo pred televizorom da nam veliki ministar razjasni i ovaj fenomen. Kako li su to tete u Petrinjskoj zaboravile probušiti nevažeću osobnu iskaznicu pa su nesposobni Grci sami sebe doveli u zabludu da je važeća. Ma da mudrac možda nije ni podnio zahtjev za novom osobnom, nego se švercao na nevažeću? Pa kako to sad, kad su nas uvjerili da nakon tri godine nevažećih osobnih zbog kovida, sad svi odjednom moramo izvući važeće jer nam inače nema života, još će da nas murija odvede kod suca za prekršaje. Ovog mladog čovjeka očigledno policija posjetila nije, da ga podsjeti na njegove obaveze kao građanina ove države. Kako to, kako to...Odvjetnik će najbolje znat. Dobra mu je pričica za malu dječicu.

RE
realisticki
07:30 14.10.2023.

Ova izjava odvjetnika je isto kao da je rekao; Osobna iskaznica je imala svoju putovnicu i otputovala sama u Grčku. Pitanje je samo čiji je to sin?