PREMIUM GORIVA ISKLJUČENA

Vlada potvrdila najviše cijene goriva, mjesec dana ograničena cijena Eurosupera i Eurodizela

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon video konferencije s predsjedništvom HDZ-a BiH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon video konferencije s predsjedništvom HDZ-a BiH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon video konferencije s predsjedništvom HDZ-a BiH
07.02.2022.
u 18:00
Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV
Pogledaj originalni članak

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odredila cijene naftnih derivata koje će vrijediti idućih mjesec dana. 

Kako je navedeno u priopćnju, cijena benzina (Eurosuper 95) bit će 11,37 kn/l, dizela (Eurodizel) 11,29 kn/l te plavog dizela 6,50 kn/l.

- Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada Republike Hrvatske može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana - piše. 

Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV, dok je u cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu. 

- Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje, piše u priopćenju.

Najviše maloprodajne cijene propisane ovom Uredbom primjenjuju se stoga samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel i eurodizel plavi), dok se za benzine sa više oktana te sva tzv. „premium“ goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

>> VIDEO Ministar Tomislav Ćorić o povlačenju Pranjkovića iz natječaja za kunu

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

AF
AfganistanskiHrvat
18:35 07.02.2022.

Može li odgovor zašto imamo najskuplje cijene derivata u EU? Može li to netko iz Vlade objasniti recimo predsjednik Sabora gospodin Jandroković koji je danas na TV objašnjavao kako je nama dobro.

5S
505.scrtom
18:42 07.02.2022.

siguran sam, das u slijedeča dva tjedna ključna

IC
ICCO
19:48 07.02.2022.

A koliko će desetak milijuna prijatelji odvjetnici zaraditi sebi I šarcu u zbrdazdola arbitražnom postupku INA pred švicarskim sudom sa šansama ispod 0?