bunt s facebooka

Oko 300 mladih prosvjednika Vladi poručilo: Odlazite, lopovi!

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
prosvjed, (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
Tomislav Košić, prosvjed
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
prosvjed, (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
prosvjed, (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
prosvjed (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
prosvjed, (1)
22.02.2011.
u 12:35
Zahtjevi prosvjednika: nacionalizacija banaka, otpis dvije trećine duga građana bankama, ukidanje RTV pretplate
Pogledaj originalni članak

Oko 300, uglavnom mlađih prosvjednika, koji su se u 13 sati odazvali pozivu 25-godišnjeg medicinskog tehničara Ivana Pernara (upućenu putem Facebooka) da se traži hitna smjena Vlade, pri dolasku na Markov trg dočekale su željezne prepreke na svim prilazima Trgu te policajci s palicama i šljemovima.

– HDZ, lopovi! Odlazite, lopovi! Dolje vlada!... – odzvanjalo je Kamenitom, Matoševom i Ćirilometodskom ulicom.

HDZ u panici

– Ova vlada i vlast nisu legitimni! Izbore su dobili novcem koji su ukrali od građana, a onda su ih njime još i izmanipulirali. Zato tražimo da ova vlada smjesta ode. Tražimo i nacionalizaciju banaka u stranom vlasništvu, otpis dvije trećine duga građana bankama, rast plaća, a ne kamata, prestanak zastrašivanja novim haračima, ukidanje RTV pretplate, prestanak vladavine birokracije... – nizao je organizator prosvjeda Ivan Pernar okružen prosvjednicima koji su svaki njegov zahtjev pozdravili glasnim odobravanjem. No kad je okupljene, oboružane različitim transparentima, pozvao da krenu preko zaštitnih ograda, što je sam prvi i učinio, policija ga je odmah privela, kao što je privela i mladića koji je, slijedeći Pernara, krenuo preko barikada, a na sebi je imao izokrenutu jaknu jer je njenim bijelim, vunenim unutarnjem dijelom htio simbolizirati ovcu. Usto, netom prije nego što je priveden isti je mladić izvikivao: “Jaco, budi moj pastir!” U jednom pak trenutku svi su okupljeni počeli blejati, a potom je uslijedilo skandiranje: “Jaco, javi se!” Prosvjednici su i policajce pozivali da im se pridruže, a mirno su se razišli oko 15 sati, sazvavši novi prosvjed za četvrtak u 18 sati na Trgu bana Jelačića. Zagrebačka je policija nakon završetka prosvjeda izvijestila da je dosad na obradu privedeno pet osoba.

Je li današnji prosvjed uvertira za onaj braniteljski koji će se održati u subotu na glavnom zagrebačkom trgu? Kako će se tada policija ponašati tek će se vidjeti, no ono što je već sada jasno jest da najavljeni prosvjed na koji dolazi i Marko Perković Thompson, a podupiru ga i drugi estradnjaci poput Shortyja, HDZ-ovci doživljavaju kao veliku prijetnju, pa čak i pokušaj rušenja Vlade. Daje se to iščitati i iz postupka i šefa Hvidre Josipa Đakića (HDZ) koji je u subotu, baš u vrijeme prosvjeda, pozvao na ručak sve šefova braniteljskih udruga. Znak panike pokazao je i ministar branitelja Tomislav Ivić koji je, prema izjavama vukovarskih branitelja, prijetio udovicama Domovinskoga rata koje stoje iza organizacije inicijative za zaštitu dostojanstva branitelja. Ministar je jednu udovicu navodno i osobno zvao te joj prijetio da će, ne odustane li od inicijative, ostati bez mirovine. Navodno je prijetio i da će objaviti iznose braniteljskih mirovina.

Prijeti li Ivić i udovicama?

– Znam za te slučajeve jer su me te osobe nazvale i požalile se na to. To je neprimjereno jer im ta prava nitko nije osobno dao, nego su ih dobili od RH – kaže vukovarski ratni zapovjednik Branko Borković. Ministar Ivić opovrgava sve optužbe.

– Prošli tjedan u Ministarstvu smo organizirali radni sastanak s predstavnicama udovica na njihov zahtjev. Bio je to korektan i kvalitetan sastanak na kojem nije bilo ni “p” od prijetnje. Nisam nikoga nazvao ni prije niti poslije sastanka u Vukovaru – tvrdi Ivić. 

– Nakon što je policija pokupila organizatora Ivana, uzeo sam megafon i rekao da se država raspada i da je u rasulu. Ne sjećam se što sam više govorio, ali kada je sve završilo, do mene je došla grupa policajaca u civilu i privela me – rekao je to jedan od uhićenih prosvjednika Tomislav Kosić (32) nakon što je oko 18 sati pušten iz pritvora. Prijavljen je za narušavanje javnog reda i mira. Tomislav je dodao da se bori za to da napokon pronađe posao kao i za budućnost svoje djece.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1074

MB
mr_brown
14:28 22.02.2011.

15 godina nakon rata hdz žohari izmilili iz svojih rupa , kažu bore protiv jugoslavije i hrabro ustali u obranu domovine

Avatar Rambo
Rambo
16:09 22.02.2011.

Pa kaj pala Vlada..............taman nemam para za PDV.....baš mi je dobro došlo..

FI
fiberglas
22:50 22.02.2011.

A ak bude popizdila za prav, i primi crnog marka vu hadezeja bude za ministra mil-pardon!policije postavila vujču dušana iz bučja. Aaaaa ondak više ne bu zajeb****** z njom.