PUTOVANJE DO ZLOGLASNOG PROLAZA

Pronađeni tragovi kanibalizma? Šokantno istraživanje otkriva mračnu stranu čuvene ekspedicija na Arktiku

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
11.10.2024.
u 19:38
Ekspedicija se pretvorila u jednu od najvećih pomorskih katastrofa. U travnju 1848., točno tri godine nakon što su napustili Englesku, posada je morala napustiti svoja ledom zarobljena plovila.
Pogledaj originalni članak

Arheolozi su nedavno identificirali kanibalizirane ostatke Jamesa Fitzjamesa, kapetana engleskog broda HMS Erebus, jednog od najviših časnika nesretne ekspedicije koja je sredinom 19. stoljeća pokušala osvojiti zloglasni Sjeverozapadni prolaz. Ova šokantna spoznaja nudi nove uvide u očajne i brutalne posljednje dane posade čiji je tragični kraj dugo vremena ostao nepoznanica.

Kombinacijom DNK analize kostiju i uzorka živućeg rođaka, istraživači su uspjeli dokazati da ostaci pripadaju Fitzjamesu. Ekspedicija je započela 1845. godine kada su dva broda engleske Kraljevske mornarice, krenula u potragu za navigacijom kroz još neistražene dijelove Sjeverozapadnog prolaza – prečaca preko vrha Sjeverne Amerike koji je trebao povezati Atlantski i Tihi ocean, piše CNN

No, ekspedicija se pretvorila u jednu od najvećih pomorskih katastrofa. U travnju 1848., točno tri godine nakon što su napustili Englesku, posada je morala napustiti svoja ledom zarobljena plovila. Do tada je Franklin preminuo, zajedno s još 23 članova posade. Kapetan Fitzjames preuzeo je zapovjedništvo nad preostalim preživjelima, njih 105, i poveo ih na očajnički pokušaj bijega, vukući čamce na sanjkama preko arktičkog kopna u nadi da će pronaći spas. Nažalost, niti jedan član posade nije preživio to iscrpljujuće putovanje.

"Stvari su se strašno brzo pogoršale," objasnio je arheolog Doug Stenton, voditelj istraživanja i profesor antropologije na Sveučilištu u Kanadi, ističući kako je nesreća ekspedicije bila daleko gore od onoga što se prvotno vjerovalo.

VEZANI ČLANCI: 

Godine 1993., istraživači su na otoku King William u Kanadi, otkrili 451 kost, za koje se vjeruje da pripadaju barem 13 članova Franklinove posade. Među tim ostacima sada su identificirani Fitzjamesovi. Studija, objavljena 24. rujna u časopisu Journal of Archaeological Science, potvrdila je da su njegovi posmrtni ostaci pokazivali jasne znakove kanibalizma, što je još jednom potvrdilo mračne izvještaje lokalnih institucija iz 1850-ih. Ti su izvještaji izvorno naišli na nevjericu u Engleskoj, no kasnija istraživanja u proteklih nekoliko desetljeća otkrila su kosti s rezovima koji svjedoče o užasnim okolnostima pod kojima su članovi posade preminuli.

Identifikacija Fitzjamesovih ostataka pruža novo otkriće na tragediju koja već više od stoljeća fascinira i Englesku i Kanadu. Antropologinja Claire Warrior iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Londonu, izjavila je: "Ovo je osoba koja je imala obitelj, život, a čak imamo i neka njegova pisana svjedočanstva. Bio je živahan, entuzijastičan, čak i šaljivdžija." Ostaci su pronađeni u Erebus Bayu, 80 kilometara južno od Victory Pointa, gdje su članovi posade pristali tražeći izlaz iz ledenog pakla. Istraživanje sugerira da je Fitzjames vjerojatno preminuo nekoliko tjedana nakon što su napustili Victory Point, a moguće je da je već tada bio u lošem zdravstvenom stanju.

Njegove kosti, koje su 1994. vraćene na otok i pokopane, ponovno su iskopane 2013. radi uzimanja uzoraka za DNK analizu, pri čemu su se istraživači fokusirali na zube, u kojima se često nalaze očuvani tragovi DNK. Kanibalizacija visokorangiranog časnika poput Fitzjamesa svjedoči o očajnim okolnostima u kojima je posada bila prisiljena djelovati, izjavio je areholog Stenton, piše CNN

>>> FOTO Koji bi gradovi mogli biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka? Na popisu se našao i jedan u Hrvatskoj

Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland Canada
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
FILE PHOTO: Astronauts arrive before launch to the International Space Station, in Cape Canaveral
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
Storm Babet in Sweden
Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland Canada
Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland, Canada
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
FILE PHOTO: Ice Sheet Greenland
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Podignuta razina mora u Zadru
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Votum separatum
Votum separatum
21:18 11.10.2024.

Šokantno, Engleska gospoda u negostoljubivim uvjetima prestali biti gospoda. A da tek vidite kakvi su u gostoljubivim uvjetima 🖕

GO
Gof33
23:40 11.10.2024.

Pa jeli se baš svugdje mora trpati nos?

SL
slavenZadravec
22:00 11.10.2024.

Englezi, ha? Pretpostavljam da su jeli vilicom i nožem s ubrusom utaknutim za ovratnik nakon diskretne molitve.