Osveta prirode

Oluja u Ladvenjaku polomila lipu staru više od 300 godina

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Oluja u Ladvenjaku polomila lipu staru više od 300 godina
25.05.2012.
u 13:37
– Pokojni mi je otac pričao da je i u njegovu djetinjstvu bila ovako velika, ali ovo nevrijeme nije izdržala – kaže Ivan Maraković
Pogledaj originalni članak

– Živim od 1300 kuna penzije i pomoći svoje djece pa sami možete ocijeniti koliko mi je teško. Sad je došla još i oluja koja mi je staru lipu srušila na sjenik – riječi su 79-godišnje Drage Maraković iz Ladvenjaka nakon oluje koja je, uz iznimno jak vjetar, protutnjala kroz to mjesto nedaleko od Karlovca.

Nesretna starica kazala je kako se bojala i pogledati iz kuće dok je oluja trajala. Najprije je mislila da je vjetar odnio krov s kuće.

 Srećom bez ozlijeđenih

 O neuobičajenoj oluji za ovo doba godine govore i njezini susjedi i rodbina. Oni su joj pritekli upomoć kako bi izrezali dijelove drveta i sanirali krovište na sjeniku, koji se danas koristi kao spremište za drva.

 – Gledao sam kako vjetar savija voćke sve do zemlje. U jednom trenutku pogledao sam prema lipi i vidio da se dio stabla odlomio, a zatim pao na krov sjenika. Otkad znam za sebe pamtim ovu lipu. I pokojni mi je otac pričao da je i u njegovu djetinjstvu bila toliko velika. Pretpostavljamo da je stablo koje je ova oluja uništila staro više od 300 godina – rekao je Ivan Maraković.

 Oluja je poharala i druge dijelove županije. Prvi val prošao je preko Goršćaka, Tuškana, Mahična, Grduna, Draganića i Budrovaca. Stradala je niskonaponska mreža, a bilo je i niz oštećenja na objektima, uglavnom na krovovima obiteljskih kuća.

 – U Karlovcu je ponovno došlo do zagušenja kanalizacije u podvožnjaku na Ilovcu, a jedno stablo u Radićevoj ulici palo je i oštetilo automobil. Na sreću nije bilo ozlijeđenih – rekao je Ivica Halar, načelnik Centra 112 Karlovac.

 Drugi val, tri sata potom, prošao je kroz južni dio županije preko Vojnića, Krnjaka, Veljuna i Plaškog.

 Problemi u prometu

 – Tu smo evidentirali štete na četiri krovišta, kao i probleme u prometu na D1 zbog srušenih stabala i grana. U Janjoj Gori, slično kao i u Ladvenjaku, pala je stara lipa. Sve hitne službe izviještene su o ovim događajima, kao i čelni ljudi jedinica lokalne samouprave te se odmah krenulo s radovima na saniranju oštećenja i normalizaciji stanja – zaključio je načelnik Halar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.