Nacionalna tragedija

Oluja ubila 18 ljudi, rušila mostove i poplavila ceste

Foto: Crometeo tim
oluja
Foto: Crometeo tim
oluja
Foto: Crometeo tim
oluja
Foto: Crometeo tim
oluja
Foto: Crometeo tim
oluja
Foto: Crometeo tim
oluja
19.11.2013.
u 11:00
Talijanski premijer Enrico Letta, koji je sazvao hitni sastanak vlade, govori o "nacionalnoj tragediji"
Pogledaj originalni članak

Provizorna bilanca nevremena je 18 poginulih i nekolicina nestalih osoba na otoku Sardiniji koju je tijekom noći između ponedjeljka i utorka pogodila oluja kakva se ne pamti desetljećima. Ciklon "Cleopatra" pogodio je otok i više od najavljivanog. Talijanski premijer Enrico Letta, koji je sazvao hitni sastanak vlade, govori o "nacionalnoj tragediji". 

Guverner Sardinije, Ugo Cappellacci, govori o stotinama evakuiranih osoba, a na otok je stigao i šef talijanske civilne zaštite Franco Gabrielli. Poginuo je jedan policajac od 44 godine u pokušaju spašavanja. Terensko vozilo službe spašavanja je palo s mosta koji se srušio pokraj mjesta Oliena Dorgali. 

Izvanredno stanje

Terensko vozilo je bilo ispred ambulantnih kola i trebali su prijeći vijadukt koji se iznenada prepolovio. U njemu je bio policajac koji je poginuo i ostavlja ženu i dvoje djece.  U sva nastanjena mjesta pogođena nevremenom na Sardiniji stigli su spasitelji, obznanio je Silvio Saffiotti, regionalni direktor vatrogasne službe i dodao kako je angažirano više od 350 vatrogasaca, a dolaze i spasitelji iz Italije. Vlada je proglasila izvanredno stanje na Sardiniji i odmah izdvojila 20 milijuna eura za pomoć.

Crometeo piše da na vrijeme na Sardiniji djeluje ciklona s centrom iznad Balearskog otočja koja se preko Sardinije postupno premješta prema Tirenskom moru i srednjoj Italiji. Količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka ekstremne su. Čak 250 litara kiše po četvornom metru palo je na meteorološkoj postaji hidrografskog instituta u Bau Mandara, na području Villanova Strisaili. Obilne kiše pale su na području Siliqua, Vallermosa i Gonnosfanadiga, a izmjerene količine bile su veće od 150 litara u samo 12 sati!

"U 24 sata 370 litara po četvornom metru"

Nevjerojatan meteorološki podatak stiže iz Bau Mandara gdje je tijekom 24 sata palo ekstremnih 370 litara po četvornom metru. Riječ je o najvećoj količini oborina posljednjih nekoliko desetljeća na tom području. Dosad je samo 12 puta na spomenutoj mjernoj postaji u jednom danu palo više od 200 mm oborina.

Ova ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Vedran, sve naglašenije djeluje i na vrijeme u Hrvatskoj, a svoj će vrhunac na našim prostorima imati danas i sutra. "Najviše kiše s ciklonom past će na Jadranu, ponegdje i više od 100 litara po četvornom metru, a na moru u Dalmaciji mogući su orkanski udari juga jači od 120 km/h", pišu iz Crometea

>>Niz tornada rušio sve pred sobom, kuće sravnjene sa zemljom

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.