Kada se vrat osipa kapljicama znoja, oči zasuze, a jezik ukoči, simptomi su jasni – zagrizao si papriku iz baranjskog Luga. Poput prave epidemije, među stanovnicima sela proširio se uzgoj ovoga povrća. Umjesto cvijeća, ovdje se i kaljevi pune probnim sortama paprike. Sjeme iz Mađarske – Sjeme stiže iz Mađarske, iz Kalođe – otkriva “na kapaljku” tajne papričarskog posla Stevo Vašarević. Samo pod njegovim krovom na godinu se samelje oko 400 kilograma. Slično je i u dvorištima ostale 15-orice sumještana. Toliko ih je samo u jednom trenutku na prste uspio nabrojati Stevo. Proizvođači niču kao gljive poslije kiše, a sličnom brzinom i natpisi uz glavnu seosku prometnicu. “Prodajem mljevenu papriku – slatku i ljutu”. Glavni su gazde, ipak, supruge. – Kada jednom susjedu posao krene dobro, prihvati se toga i drugi. Tako je bilo i kod nas. Nije ovo lako. Sve se radi ručno, od branja, preko selekcije, pa do nizanja i sušenja – priznaje Stevo.U plastenike ulaze već početkom ožujka, a rukave moraju dobro zasukati sve do kraja listopada. Okus i miris baranjske paprike iz Luga već je nadaleko zagolicao gurmanska nepca.- Kupaca ima iz cijele Hrvatske. Više se trži slatka, nego ljuta jer se ona manje koristi. Dovoljan je jedan prstohvat, pa da jelo dobije pravi okus. Zbog krize i recesije, odlučili smo se ove godinesmanjiti cijenu. Sada se za kilogram mora platiti 120 kuna dok u susjednom Kopačevu ne idu ispod 150 – o “ljutoj” će konkurenciji Stevo. Velike kiše baranjskim proizvođačima zadale su glavobolje. Urod im je gotovo prepolovljen, pa računaju kako će u ribljim paprikašima, čobancima, kulenju i kobasicama završiti manje njihove “crvene smjese”. – Nekima se ovo čini puno novca, ali kad moraš baciti kulen jer je paprika bila loše kvalitete, povratka nema. Onaj tko je jednom nastradao, na tome više neće štedjeti! – slaže se sa Stevom njegov sumještanin Đula Marton. Godina bila loša Đulin čardak ukrašen je nanizanim vijencima paprike. Svaki od njih dug je oko četiri metra, a kada se osuši, teži svega jedan kilogram.– Godina je bila jako loša. Voda nam je sve odnijela – žali se usput Đula dok ubacuje drva u peć. Mora se ložiti, govori, kako bi se paprika osušila. Iz njegove pušnice dimi se kao da je vrhunac sezone kolinja. No, umjesto kobasica, ovdje se suše crvene papričice. – Svi misle da se puši radi mesa, a kad ono.... – otvarajući vrata papričastog raja govori Đula. U prostoriji gdje se tek jedva možeš okrenuti, visi 40 vijenaca suhe paprike koja je spremna završiti na stolovima i u tanjurima najvećih gurmana.
Onaj tko jednom baci loš kulen – na dobroj paprici više ne štedi
'Obećana zemlja' za Hrvate i jedna od najbogatijih u svijetu plaća ljudima da se dosele, evo uvjeta
Iako je zemlja po mnogočemu naj, ona je i jedna od najskupljih. Život tamo nije jeftin, cijene su visoke kao i životni standard. No, stopa kriminala izrazito je niska, a i to je jedno od deset najboljih mjesta za život za zdravstvenu skrb
Četiri godine od odlaska glumačkog velikana: Ženio se tri puta, a evo zašto je uzeo slovensko državljanstvo
Danas njegovo nasljeđe živi kroz njegovu djecu. Nana Nadarević uspješno se bavi PR-om, nedavno je postala majka te trenutačno čeka još jedno dijete, dok se Aša posvetio borilačkim vještinama i podučava brazilski jiu-jitsu. Nađa je izgradila karijeru u svijetu umjetnosti.
Hrgović doživio veliko poniženje: Ovakvo razočaranje hrvatski boksač nije očekivao uoči povratka
Hrgović je trenutno na tek sedmom mjestu, odnosno šest boksača ima ispred sebe. Postavlja se pitanje kako je moguće da su neki ispred njega
Ova lampa zapalila je društvene mreže, a svatko je može imati u svom domu
Jeste li čuli za impact poduzetništvo? Zaludjelo je svijet, a i u Hrvatskoj ima sve više sljedbenika