zakon o dadiljama

Opačić: Ova vlada nije uzela ni jedno pravo roditeljima, vi ste!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Opačić: Ova vlada nije uzela ni jedno pravo roditeljima, vi ste!
13.03.2013.
u 14:36
HDZ-ov Ivan Šuker prigovorio je predsjedniku Sabora Josipu Leki što nije opomenuo ministricu Opačić za prozivanje oporbe
Pogledaj originalni članak

Iako su sve stranke danas u Saboru odlučile podržati konačni prijedlog Zakona o dadiljama, dio njih upozorio je kako će lokalnim samoupravama, ali i roditeljima biti teško sufinancirati tu djelatnost, zbog čega ispada da se zakon donosi samo za roditelje i lokalne samouprave koje imaju novca.

Laburistkinja Nansi Tireli zamjerila je da se donosi zakon o zanimanju, a ne o djelatnosti, pa smatra da će se državi to \"obiti o glavu\" kada se zakon počne primjenjivati o praksi. HDZ-ova Branka Juričev Martinčev tvrdi kako prebacivanje subvencioniranja djelatnosti dadilja na lokalne jedinice znači novu obvezu za ionako preopterećene općine i gradove, koje će, upozorila je, sredstva morati osigurati prenamjenom.

– Da bi dali jednom djetetu i roditelju moramo oduzeti nekoj drugoj grupi građana, odnosno nekim drugim roditeljima ili djeci. Zakon ćemo podržati, ali to je manjkavi pokušaj da se potakne žensko poduzetništvo te potpora onim roditeljima koji su u današnje vrijeme sretnici da imaju radno mjesto – smatra Juričev Martinčev. S njome se složio i HDSSB-ov Zoran Vinković koji je ustvrdio da se opet sav teret baca na lokalnu samoupravu. Njegov stranački kolega Josip Salapić pozdravio je mogućnost samozapošljavanja kroz djelatnost dadilje.

HDZ je, između ostalog, zamjerio i što zakon ne pokazuje razumjevanje djece s teškoćama u razvoju, odnosno što zakon ne propisuje posebnu skrb prema toj djeci.

-– Žalosti što ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, odbacujući kritike o neprimjerenom odnosu vlasti prema djeci s teškoćama u razvoju i njihovim odnosima, govori da oni lažu kada upozoravaju na svoje probleme. Pa ne bi oni prosvjedovali i upućivali na teškoće s kojima se susreću. Najlakše je donijeti strategiju, zakon ili što već i prebaciti na jedinice lokalne samouprave ili na one koji imaju takvu problematiku, takve probleme – prigovorio je HDZ-ov Stjepan Milinković. Ovu izjavu ministrica Opačić cijenila je kao \"čisto prikupljanje političkih poena preko leđa djece s posebnim potrebama\", no HDZ-ova Đurđica Sumrak ju je kritizirala kako bi kao ministrica trebala \"i u tri ujutro da je netko probudi trebala znati koristiti točnu terminologiju i tu djecu nazivati djecom s teškoćama u razvoju\", dok je Milinković kazao kako on samo iznosi stavove roditelja.

– Vi bi trebali podržati ovaj zakon, a ne se tako ponašati. Ni jedna lipa, bez obzira ne tešku situaciju, nije skinuta ministarstvu te ni jedno pravo nije oduzeto. Diskriminacija o kojoj govorite je produkt vašeg zakona. Ova vlada nije uzela ni jedno pravo roditeljima, već ste ga vi uzeli – komenitirala je Opačić. HDZ-ov Ivan Šuker prigovorio je predsjedniku Sabora Josipu Leki što nije opomenuo ministricu Opačić za prozivanje oporbe, te dodao kako nije na Vladinim dužnosnicima da u parlamentu drže političke lekcije zastupnicima, već da brane zakon.

– Vi znate kako vodite državi i prosipate političke poene, pa zbog toga gubite živce. Predloženi zakon samo je još jedno mrtvo slovo na papiru jer ni lokalne jedinice niti roditelji nemaju novca za plaćati dadilje da čuvaju njihovu djecu – dodao je laburist Branko Vukšić.

>> \'Dok sam bila u školi, mame su čuvale djecu\'

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

CR
crocro
14:49 13.03.2013.

Ova vlast se ionako obvezala da za dosadašnje rezulate neće prozivati prošlu vladu za propuste te je prije izbora tvrdila građanima da zna riješiti probleme bez proizvanja i da će ovu zemlju izvesti iz krize, u koju je ovu zemlju (prema njima) povukla prethodna vlast. Danas dobro svi znamo da vlast posljednjih godinu dana gotovo svakodnevno preko svojih članova i dužnosnika proziva sadašnja vlast, premda se obvezala da to neće činiti, već da će se okrenuti svojim obećanjima i moćima i znanju i sposobnostima. A danas svi spominju prethodnu vlast a da ne snose odgovornost prozivanja. Ja ne štitim prethodnu vlast i da je bilo tko na vlasti kritizirao prethodnu vlast, ja mu to ne bi oprostio.

SE
sestrićna
14:50 13.03.2013.

zašto su najglasniji u pričama o roditeljstvu uvijek oni koji nemaju svoju djecu ?..kao i oni o ekonomiji koji ništa u tom smislu napravili nisu--

SE
sestrićna
17:03 13.03.2013.

a što je drugarica milanka uzela?..žena s skoro 50 nema dana radnog staža osim ako se u radni staž zbrajaju osmjesi za partiju tj vazalin za ronjenje--