Neobuzdana priroda

Općini jeftinije kupiti ugroženima novu kuću nego sanirati klizište

Foto: Vjeran Zganec - Rogulja/PIXSELL
Općini jeftinije kupiti ugroženima novu kuću nego sanirati klizište
28.02.2011.
u 13:00
Dvije nove drenaže općinu bi stajale 300 tisuća kuna! Ima li to smisla? – pitaju se Štrigovi
Pogledaj originalni članak

Ovo nije život, prije ili poslije klizište će nas odnijeti. Bolje da se odselimo. Sinovi Miroslav i Tomislav i ja, uz pomoć načelnika Rebernika, već smo počeli tražiti novu kuću. Ako treba, otići ćemo i bez stoke.

Uludo bačen novac

Nastaju nam pukotine na zidovima i stropovima, pločice su išarane. Da kuća nije iz 70-ih, s više od 35 centimetara debelim zidovima, već bismo ruke mogli gurati van kroz pukotine – ispričala nam je ojađena Anica Turk na čiju je kuću podno brijega Trnovčaka u Grabrovniku opet doklizala zemlja.

Međimurska općina Štrigova intervenirala je i bagerom su uklonili nanose na zidu, metar visoke! Klizište se prvi put aktiviralo u veljači 2009. godine. Tad je općina platila postavljanje drenaže, a Turkovi ukapanje “pilota”. No, ove jeseni opet je krenulo. Ponude na građevinski elaborat pokazale su da bi nova, hitna sanacija, tj. postavljanje dviju novih drenaža, općinu stajala 300 tisuća kuna!

Ima li to smisla, upitali su se i Turkovi i načelnik Stanislav Rebernik, kad nitko ne može jamčiti da klizište neće opet “podivljati”. Zaključili su da je umjesto skupih sanacija svakih nekoliko godina, bolje preseliti obitelj, a brijeg pustiti “neka diše”. Na kraju bi se to moglo pokazati jeftinijim “modelom sanacije klizišta”.

Naravno, problem je tko će i kako smoći novac za kupovinu novoga gospodarstva. Turkovi svoju kuću, sa “štalom i škednjom” te 4 hektara zemljišta, ne mogu prodati jer tko će usred klizišta. A sve to sami obrađuju te bi sa sobom, ako ne ide stoka, htjeli uzeti barem poljoprivredne strojeve.

– Tražimo im smještaj. Snimili smo 15-ak kuća, jedna im u Leskovcu odgovara. No, vlasnica je u Nizozemskoj i pokušavam stupiti u kontakt s njom. Kad saznamo cijenu, vidjet ćemo kako namaknuti novac – kaže Rebernik.

Država daje 5 do 10 posto

Dijelu svote nadaju se od države. U općini je zbog klizišta proglašena elementarna nepogoda. Štetu je županijska komisija procijenila na oko 11 milijuna kuna.

–Obično država da 5-10 posto potrebne svote – kaže Rebernik i dodaje da bi vjerojatno sudjelovala Međimurska županija te, u skladu s mogućnostima, općina.

Turkovi su prioritet jer su najugroženiji u općini. Iako su štetu prijavili i brojni vinogradari, načelnik kaže kako i sami shvaćaju da im općina ne može dati ništa za trsove koje je odnijela zemlja, jer jednostavno nema novca.

– Ugrožene kuće i obitelji na prvom su mjestu – kaže.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KR
krka
14:09 01.03.2011.

Za klizišta, bilo u Bednji, bilo u Štrigovi, pisal sam pred par godina, dobil tisuću minusa, ali se ipak pokazalo da sam u pravu, kaj mi je drago. Naime, di se klizište aktivira, zaustavi ga samo Božja sila. Ovo kaj sad govoriju o gradnji kuća na drugim mjestima je najpametnije. Inače bu za sanaciju klizišta kao i miljun puta prije neki \'\'poduzetnik\'\' pozobačil hrpu love. Kad bu breg opet krenul bu rekel da je sve poduzel, da treba opt...opet. Tak je to u Hrvatskoj.