Ministar financija predstavio prijedlog rebalansa proračuna

Oporba drvljem i kamenjem po rebalansu proračuna, a ministar o 'impresivnom napretku'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjena i dopuna Državnog proračuna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjena i dopuna Državnog proračuna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjena i dopuna Državnog proračuna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjena i dopuna Državnog proračuna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjena i dopuna Državnog proračuna
10.10.2024.
u 16:46
S obzirom na okolnosti s kojima smo bili suočeni premijer Andrej Plenković i ja, mi smo jači od pilota iz "Top Guna", kazao je ministar Primorac
Pogledaj originalni članak

Deficit na razini konsolidirane opće države iznosi 2,6%BDP-a, a s obzirom na ubrzani gospodarski rast udio javnog duga u BDP-u do kraja godine očekuje se na 58,9%. Time će Hrvatska prvi put u povijesti biti u situaciji da u potpunosti zadovoljava kriterije iz Maastrichta, imat će deficit na razini opće države ispod tri posto i javni dug ispod 60% BDP-a. To su prepoznale i rejting agencije koje su Hrvatskoj dodijelile povijesno visok kreditni rejting. Možemo biti ponosi - pohvalio se danas ministar financija Marko Primorac predstavljajući u Saboru prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu kojim se prihodi povećavaju za 1,8 milijardi eura, a rashodi za 976 milijuna eura. 

Očekivano, HDZ-ovi su zastupnici hvalili Vladu, ministra i svaki zarez u prijedlogu proračuna, dok je oporba i po predloženim izmjenama proračuna, i po ministru, i po Vladi sasula drvlje i kamenje navodeći nebrigu za demografiju, zdravstvo, pravosuđe, obrazovanje, kulturu, život građana, a kao sporna spomenuta je i tunelarina. Predloženo je pak uvođenje poreza na ekstraprofit za banke, što bi se iskoristilo za povećanje mirovina. 

Ministrova isprika zbog beskućnika 

Na manjak novca za demografske mjere upozorili su Marin Miletić (Most) i Anka Mrak Taritaš (Glas), dok je Urša Raukar Gamulin (Možemo!) ustvrdila da je kultura u predloženom proračunu posve marginalizirana, pogotovo hrvatski film. Na pitanje Marijana Pavličeka (HS) slaže li se s tvrdnjom premijera Andreja Plenkovića da Hrvati nikada nisu bolje živjeli i, ako je tako, zašto im Vlada onda svako malo daje milodare, ministar ga je optužio za populizam i neodgovorno širenje pesimizma. 

VEZANI ČLANCI

- Za razliku od drugih država, nisam u Hrvatskoj vidio prosjake po cestama, ljude koji spavaju po ulici, kao beskućnici bauljaju okolo. Država za građane mora više činite, ali nije u redu govoriti da ovo što se čini nije dovoljno - kazao je Primorac, čije su riječi razgnjevile oporbu, tim više što je istodobno Miletić bio organizirao susret s beskućnicima povodom Svjetskog dana beskućnika. Stoga je Nikola Grmoja (Most) ministru poručio kako je uvreda tvrditi da u Hrvatskoj nema prosjaka i beskućnika, a još neki zastupnici iznijeli su stav da vladajući žive u nekom udobnom paralelnom svemiru i zato ne vide kako ljudi u Hrvatskoj zapravo žive. Ministar je potom malo reterirao, u smislu, kako u nas nema tako puno beskućnika i da ne spavaju doslovno na cesti ili u šatorima, kao drugdje, pa se na kraju i ispričao uz riječi: "Ako je moja izjava krivo protumačena, ispričavam se." 

Plenković i Primorac bolji i od Toma Cruisea 

Dalibor Paus (IDS) iskoristio je priliku te je ministru Primorcu predao peticiju sa 7.693 potpisa građana koji traže ukidanje tunelarine kroz tunel Učka, zamolivši ga da peticiju preda i ministru Olegu Butkoviću

- Cestarina kroz Tunel Učka je 1200% skuplja po kilometru puta nego cestarina na bilo kojoj dionici Hrvatskih autocesta. To nije pravedno i nije fer - kazao je Paus uz opasku da se, zbog povećanja proračunskih sredstava za prometnu povezanost u BiH, od vlasti u Hrvatskoj ipak očekuje da najprije vodi brigu o pravednoj prometnoj povezanosti svih svojih građana. 

VEZANI ČLANCI

Tijekom kasnije rasprave ministar je ustvrdio da je "hrvatski napredak u ekonomskim i fiskalnim pokazateljima - impresivan", a na slikovite ironične riječi Sanje Radolović (SDP) da mu izlaganje nalikuje filmskom scenariju "Top Guna" te da on i premijer Plenković, kao pilotski vješti Tom Cruise, nad Hrvatskom bacaju novac, Primorac je uzvratio: 

- S obzirom na okolnosti s kojima smo bili suočeni premijer Andrej Plenković i ja, mi smo jači od pilota iz "Top Guna". 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.