tijekom glasovanja

Oporba napustila sabornicu, Holy srušila većinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
24.01.2014.
u 16:10
Za izglasavanje svih tih zakona koji se tiču ukidanja Državnog inspektorata bilo je potrebno 76 glasova, odnosno natpolovična većina zastupnika, no oporba je utvrdila da je tada u sabornici bili tek 75 vladajućih zastupnika, a ne 77, koliko ih je navodno glasalo za te zakone.
Pogledaj originalni članak

Mirela Holy srušila je Zakon o tržištu električne energije jer nije vladajućima dala potporu tijekom glasovanja o tom zakonu već je ostala suzdržana pa nisu imali potrebnih 76 glasova. Zahvaljujući njenoj suzdržanosti građanima koji zbog siromaštva ne mogu plaćati struju ona se i dalje neće isključivati, iako se ta odredba kojom je distributer bio dužan isporučivati struju socijalno ugroženim građanima čak i ako je ne plaćaju planirala ovim izmjenama zakona izbrisati. Ovo je djelomično osigurala i oporba koja je nešto ranije napustila sabornicu tijekom glasovanja o raspravljenim zakonima tvrdeći da je osam prethodno izglasanih zakona donijeto bez potrebnog broja glasova.

Za izglasavanje svih tih zakona koji se tiču ukidanja Državnog inspektorata bilo je potrebno 76 glasova, odnosno natpolovična većina zastupnika, no oporba je utvrdila da je tada u sabornici bili tek 75 vladajućih zastupnika, a ne 77, koliko ih je navodno glasovalo za te zakone.

"Nema onoliko glasova koliko gore piše"

– Temeljem naših opservacija i pogleda na Hrvatski sabor i temeljem osobnog brojanja iz drugih klubova, poglavito opozicijskih, oporbenih, mišljenja smo da u Hrvatskom saboru nema onoliko glasova koliko gore piše, barem ovim ručnim brojanjem. Smatramo da u Hrvatskom saboru trenutačno ima 75 zastupnika vladajuće koalicije pa vas molimo da se pozorno prebroji broj zastupnika i da se utvrdi točan broj zastupnika u Hrvatskom saboru – prvi je reagirao HDSSB-ov Boro Grubišić, a pridružio mu se šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je zbog toga tražio pojedinačno glasovanje da se utvrdi točan broj glasova. U tom trenutku u Sabornicu se vratio IDS-ov Valter Boljunčić, pa se nakon pojedinačnog glasovanja pokazalo da je u tom trenutku 76 vladajućih zastupnika te 30 oporbenih.

– Ovo je eklatantan primjer kako se na jedan neprimjeren način u Saboru vrši prijevara. Kukuriku koalicija je sada brojanjem imala stvarno 77 glasova koji su bili "za". Ne želim biti tužibaba, ali kolega Boljunčić ušao je nakon što je jedan gospodin iz SDP-a telefonirao. Upravo ovog trenutka, prije ovog zadnjeg glasovanja došao je u Sabor, a to znači da je rezultat od 76 bio zapravo 75. I ni jedan od ovih zakona koje smo usvojili nije propisno usvojen većinom glasova i treba to poništiti – tražio je Boro Grubišić.

"Nemojte nas tjerati da temeljem videozapisa tražimo prebrojavanje"

Dragutin Lesar dodao je da vladajućima na njihovu savjest prepušta odluku što će napraviti s već izglasovanim točkama o kojim se glasovalo, po mišljenju oporbe, bez propisane većine.

– Postoji i videozapis ove sjednice, nemojte zaboraviti. Nemojte nas tjerati da temeljem videozapisa tražimo prebrojavanje prisutnih u dvorani prilikom glasovanja o svim prethodnim točkama. Osporavam sve rezultate dosad, do ove devete točke glasovanja o  rezultatima koje ste vi proglasili – poručio je Lesar, a kritikama se pridružio i HDZ. Nakon što im je predsjedavajuća Dragica Zgrebec rekla da prema Poslovniku ne mogu ponovno glasovati o već izglasovanim zakonima, oporba je napustila sabornicu.

– Vidjet ćemo postoje li neke mogućnosti u Poslovniku da razriješimo to pitanje. Videozapisom možemo dokazati da smo u pravu – poručila je oporba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

A9
AAA-999
16:23 24.01.2014.

Laž i prijevara temeljne su sastavnice partije. Bez njih ona nema smisla.

CE
cenzura
15:14 24.01.2014.

Šta se oporba uopće buni!? Veliki vođa i partija su odlučili da njih ima dosta da izglasaju šta hoće. Ionako to rade već dvije goine uz svesrdnu pomoć kamermana HTV-a koji prikazuju samo Zgrebecovu koja čita zakone i po onoj velikog vođe "ko je za? jednoglasno! usvojeno!" a sabornica prazna, neki su toliko lijeni (npr. Sabo i Rađenović) da uopće niti ne dižu ruku uobno zavalenu u saborske fotelje. Sramota i sumrak demokracije!

DO
domazl
15:12 24.01.2014.

Događaju se stvari kao da komunizam nije otišao. Perović otišao, ali ostavio je predsjednika, sina i trag. Nije samo u SDP komunizam._ Ima ga u svim strankama. Bio sam u HDZ, nikada u partiji, ali kada sam vidio iste face iz partije, odoh je u vinograd. Tamo imam svoju državu, BDP, banku, zaposlenika, predsjednika. Čisti apsolutizam, jer oporbe nema niti fizički.