Žrtve tehnologije

Oprez! Smartfon-zombiji!

Foto: Thinkstock
Oprez! Smartfon-zombiji!
02.04.2017.
u 08:22
Američke vlasti tvrde da su pametni mobiteli najveći krivac za drastično povećanje broja poginulih pješaka na ulicama američkih gradova
Pogledaj originalni članak

Američke vlasti izuzetno su zabrinute zbog činjenice da je u toj zemlji u 2016. poginulo najviše pješaka u posljednjih dvadeset godina. Poginulo ih je ukupno šest tisuća, a statistike pokazuju da je to četiri puta više nego prije šest godina.

Razloga za ovaj nevjerojatan rast broja poginulih pješaka u prometu ima više, no jedan je ipak istaknut kao najveći – povećana upotreba pametnih telefona među svim sudionicima u prometu. Iako dio krivice za stradavanje pješaka snose vozači koji telefoniraju i surfaju, ipak je veća krivica na pješacima koji su u velikom broju slučajeva tako zaneseni onim što rade na pametnom telefonu da i ne primjećuju ništa oko sebe, pa ni jureće automobile. Dobili su već i svoje ime: “smartfon-zombiji”. Slušajući glazbu, telefonirajući ili surfajući, oni i ne primijete da prelaze preko ulice dok im je crveno na semaforu.

U njemačkom gradu Augsburgu na brojnim pješačkim prijelazima ugradili su crvena i zelena svjetla u pod kako bi pješaci zadubljeni u svoj pametni telefon ipak primijetili da im prijeti opasnost. U Nizozemskoj rade na posebnim semaforima koji bi preko kolnika bacali crveno i zeleno svjetlo namijenjeno upravo navedenoj vrsti “zombija” kojih je na ulicama gradova sve više i više.

No američke vlasti napominju da gospodarski rast, niže cijene benzina, ali i rastuća svijest o tome da se treba što više kretati doprinose broju stradalih pješaka.

> >  VIDEO Pisao poruku šefu na mobitelu a onda je dignuo glavu i u šoku počeo bježati

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar comparator
comparator
09:26 02.04.2017.

Nije mi jasno zašto ne se u telefone ne ugrade senzori koji bi takvu praksu isključili automatski prilikom kretanja .Naravno proizvođačima nije u interesu ometati kupce uvođenjem tih tehnologija jer im je jedino važna zarada . Inače poznato nam je da su u svim modernim mobitelima već ugrađeni senzori koji bilježe kretanje pa i pamte rute kretanja bilo to satelitski ili preko mreže .Čini mi se kako postoje neki softveri koji prilikom vožnje prilagode uređaj rukovanju u vozilu i komunicira se glasom i.t.d. Treba izgleda vremena kako bi nove tehnologije sazrele i postale bezopasne .

BF
bf2
21:18 02.04.2017.

prirodna selekcija :)