bjelovar

Optužen Željko Hlupić, bivši sindikalni povjerenik Iverice

Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
Optužen Željko Hlupić, bivši sindikalni povjerenik Iverice
30.03.2011.
u 13:00
Željka Hlupića državno odvjetništvo tereti da je od 2005. do 2009. godine za sebe zadržao dio novčanih pozajmica namijenjenih članovima sindikata
Pogledaj originalni članak

Na bjelovarskom Županijskom sudu ovih dana osvanula je zasad još nepravomoćna optužnica protiv Željka Hlupića, bivšeg glavnog povjerenika Sindikalne podružnice bjelovarske Iverice i suca porotnika bjelovarskog Općinskog suda. Hlupić je široj javnosti poznat po sporovima s bivšim direktorom Iverice, češkim menadžerom Petrom Niklom, koji je zbog toga umalo ostao bez radne dozvole u Hrvatskoj.

Isparilo oko 188.000 kn

Županijsko državno odvjetništvo Hlupića tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Nakon provedene istrage na teret mu se stavlja da je u razdoblju od 1. siječnja 2005. do 12. svibnja 2009. godine kao odgovorna osoba u više navrata sa štedne knjižice Fonda solidarnosti podizao gotov novac kojeg nije utrošio za isplate pozajmica članovima sindikata već ga je zadržao za sebe. Tako si je pribavio nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu od 188.724,75 kuna. Prije nego je podignuta optužnica po zahtjevu državnog odvjetništva provedeno je knjigovodstveno-financijsko vještačenje temeljem kojeg je utvrđeno da je u inkriminiranom razdoblju optuženi u 137 slučajeva podigao ukupno 350.085 kuna.

Obzirom na to da za 51 slučaj isplata ne postoje vjerodostojni dokumenti koji bi bili dokaz da je Hlupić kao pozajmicu članovima sindikata isplatio podignutu gotovinu, državno odvjetništvo je zaključilo da je 117.585 kuna zadržao.

"Ništa nisam zadržao"

U svojoj obrani tijekom istrage Hlupić je negirao počinjenje kaznenog djela tvrdeći da ništa od tog novca nije zadržao već ga je isplatio članovima sindikata. Tijekom istrage ispitan je veći broj svjedoka - korisnika pozajmica sindikalne pomoći iz čijih iskaza se moglo zaključiti da se ne podudaraju iznosi koje su primili s onima koji su iskazani u financijskoj dokumentaciji. Dokaže li mu se krivnja, Hlupić bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora od jedne do 10 godina. Iz Iverice doznajemo da je još prije nekoliko mjeseci dobio otkaz zbog teške povrede radnog odnosa no oko toga se još vodi sudski spor.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
mica1111
13:27 30.03.2011.

...pa zar sindikalni povjerenici nisu svi od reda pošteni..? ...ima li poštenih u ovoj zemlji?