išli po laku zaradu - u hrvatsku

Tri Letonca i Estonac upali u račune tvrtki i s njih skinuli 1,4 milijuna kuna

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Tri Letonca i Estonac upali u račune tvrtki i s njih skinuli 1,4 milijuna kuna
24.02.2015.
u 13:00
Trojac je, uz pomoć nepoznate osobe, putem maliciozne računalne skripte preuzeo nadzor nad računalnom aplikacijom internet-bankarstva dviju tvrtki te su s njihovih računa prebacili na svoje ukupno 41.152 eura
Pogledaj originalni članak

– Tko hoće raditi za mene po Europi dva tjedna? Bit će to jako laka zarada! – objavio je na svom Facebook-profilu Letonac Rihards Ižiks (29), koji se na toj društvenoj mreži predstavljao pod nadimkom strip-junaka Gordona Freemana.

Na njegov primamljiv poziv odazvala su se dvojica njegovih sunarodnjaka – Arturs Auzinš (31) i Kaspar Klezis (27), a sve što su trebali napraviti jest doći u Hrvatsku i otvoriti tekuće račune na svoje ime. Na te račune trebala im je sjesti određena svota novca koju su trebali podići i dati Ižiksu, a njima bi pripala provizija. Trojac se tako u rujnu prošle godine u želji za lakom zaradom automobilom uputio u Hrvatsku, a u Zagrebu su odsjeli u hotelu As. Auzinš i Klezis tada su otvorili račune u tri različite banke i čekali da im "sjedne" novac.

Tvrtka u Rijeci

Kako su poslije utvrdili istražitelji, trojac je, uz pomoć još jedne nepoznate osobe, putem maliciozne računalne skripte preuzeo nadzor nad računalnom aplikacijom internet-bankarstva dviju tvrtki – EWR Skips iz Velike Britanije te Bova Ireland iz Irske – te su s njihovih računa prebacili na svoje ukupno 41.152 eura. S računa tvrtke EWS Skips prebacili su 11.152 eura, a s računa irske tvrtke Bova Ireland 30.000 eura. Dio novca Auzinš je uspio podići s računa, a policija ga je uhitila kada je u banku došao po ostatak. Sve ovo ispričao je Auziniš u svojoj obrani u Općinskom državnom odvjetništvu, a obranu je iznosio i Klezis koji je također uhićen. Ižiks je uspio pobjeći, a protiv sve trojice zbog računalne prijevare podnesena je optužnica na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koju je potvrdilo i optužno vijeće.

Optužnicom je obuhvaćen i Estonac Vasily Gurov (33), koji je na isti način "operirao" po Zagrebu i Rijeci. Tužiteljstvo ga tereti da je od kolovoza do listopada prošle godine s nepoznatom osobom dogovorio da na isti način kao i trojica Letonaca s računa raznih tvrtki putem maliciozne računalne skripte skida novac te ga prebacuje na račun svoje tvrtke. Gurov je tako u Rijeci osnovao tvrtku Gurov te "upao" u internet-bankarstvo tvrtke Hydro International iz Irske te s računa te tvrtke na račun svoje prebacio 96.000 eura.

Uspio pobjeći

S računa tvrtke Jing Tea iz Velike Britanije prebacio je još 45.000 eura. Njega je policija 16. listopada uhitila na aerodromu Pleso odakle je pokušao pobjeći u Estoniju, a sa sobom je nosio torbu sa 33.000 eura i 310.000 kuna, koliko je uspio podići sa svog računa.

Trojica optuženika Gurov, Auzinš i Klezis suđenje pred sucem Zorislavom Kalebom čekat će u istražnom zatvoru, dok je četvrtooptuženi Ižiks nedostupan hrvatskom pravosuđu.

>>Uhićen zbog računalne prijevare i krađe identiteta

>>Kao u filmu - Ukrali 1,8 milijuna kuna s računa jedne tvrtke

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
13:53 24.02.2015.

bolje bi bili da su ostali u SSSR-u )

RI
rijeka2009
14:12 24.02.2015.

svejedno nadrapali na kraju, uzaludan vam trud sviraći iza rešetaka :)

ZA
zagabria1
14:12 24.02.2015.

Koji naivci. Upadaju u račune i operiraju pod svojim imenom, to je kao u Top listi nadrealista. Dobro da nisu ostavili i svoju fizičku adresu