ravnateljicu na sud

Optužni prijedlog liječnici zbog "liječenja" Ane Dragičević

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Optužni prijedlog liječnici zbog "liječenja" Ane Dragičević
21.09.2010.
u 14:18
Anu Dragičević, tada 16-godišnjakinju, roditelji su smjestili u bolnicu na pet godina jer se deklarirala kao homoseksualka.
Pogledaj originalni članak

RIJEKA - Potresna priča Riječanke Ane Dragičević, koja je u javnosti hrabro progovorila o danima zatočeništva u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, konačno će dobiti sudski epilog. Naime, nakon više od godinu dana istražnog postupka Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice Psihijatrijske bolnice Lopača Mirjane Vulin (61) zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog rada.

Mlada, tada 16-godišnja Ana Dragičević, u Lopaču je smještena u travnju 2004. godine, gdje je provela pet godina bez doticaja s vanjskim svijetom. Boravak u bolnici nakratko je prekinut kada je A. Dragičević imala 18 godina, no nakon dva i pol mjeseca roditelji je ponovno smještaju u bolnicu. Razlog takvoj strašnoj izolaciji bila je nemirenje roditelja Ane Dragičević s homoseksualnom orijentacijom njihove kćeri. Željeli su tako prikriti sram, prikazujući svoju kćer navodnom ovisnicom o heroinu, no za A. Dragičević su upravo bolnički dani bili traumatični jer je ondje prošla pravu kalvariju, što je inspekcijskim nadzorom kasnije i utvrđeno.

Nakon otkrivanja priče Ane Dragičević u javnosti i istrage inspekcijskih tijela Ministarstva zdravstva, ravnateljica Vulin je 2008. godine podnijela ostavku, a slučaj je došao i do Općinskoga državnog odvjetništva nakon što je novi ravnatelj Lopače Radimir Rakun, odmah nakon stupanja na dužnost, pokrenuo internu istragu, a Anu Dragičević otpustio iz bolnice.

U Lopači je proveden i izvanredni stručni nadzor Hrvatske liječničke komore kojim je otkriveno da su maloljetne pacijente, osobito one kojima su roditelji plaćali hospitalizaciju, zadržavali što duže na bolničkom tretmanu. Radilo se o zastrašivanju i potpunoj izolaciji, gdje su mladi pacijenti boravili u društvu teških duševnih bolesnika, a u pojedinim slučajevima komisija je ustanovila i korištenje prevelikih doza lijekova.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

OB
-obrisani-
18:21 21.09.2010.

najveci silovatelj silovao preko 300 dijece klik: http://adf.ly/6tJY

OB
-obrisani-
19:05 21.09.2010.

Neznaš ko je gori! Roditelji ili oni koji su je kao liječili! Ajme!

AF
anti.F.
18:07 21.09.2010.

Mogu si zamisliti da savjetnik Aninih roditelja je negdje iz vrha G.K.