NATJECANJE ORAČA

Orači: O kvaliteti brazde na polju ovisi urod od kojeg živimo

Foto: VJERAN ŽGANEC ROGULJA / PIXSELL
Orači: O kvaliteti brazde na polju ovisi urod od kojeg živimo
27.04.2010.
u 14:35
Pobjednik natjecanja u oranju plugom premetačem je Bojan Korpar iz Grede, koji će Varaždinsku županiju predstavljati na državnom natjecanju u Suhopolju.
Pogledaj originalni članak

– O kvaliteti i trenutku oranja ovisi nam urod od kojega živi čitava obitelj. Moram reći da teško živimo jer plavi dizel poskupljuje svaki tjedan, o cijeni mineralnoga gnojiva da i ne govorim. Kad sam prije četiri godine kupovao novi traktor, za mlijeko sam, s tvorničkom premijom, dobivao 4,10 kuna, a danas dobivam tri kune – kaže Slavko Maltarski iz Petrijanca, koji je jučer nastupio na 5. natjecanju orača Varaždinske županije. Održano je u Varaždinu na bivšem vojnom dobru, u Optujskoj ulici.

Maltarski kaže da je ključno napraviti jesensku brazdu, dobro odmjeriti dubinu te zaorati biljne ostatke. U Petrijancu obrađuje 50 hektara. Na 20 hektara sije djetelinu za 30 krava, koliko ih imaju. Na 25 hektara posijao je kukuruz za silažu, a ako ga ostane za zrno, prodat će ga.

Na jučerašnjem natjecanju oralo se plugom premetnjakom. Ove se godine natjecalo manje orača nego lani.

– Sad je optimalan rok za sjetvu kukuruza pa zato nije došlo dosta onih koji su se prijavili. Natjecanje smo morali održati danas jer će već sutra Zdravko Presečki saditi tikve – kaže Zvonimir Jantol, voditelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Varaždinske županije.

Ove godine najbolje je plugom premetnjakom orao 30-godišnji Bojan Korpar iz Grede.

Ocjenjivački sud gledao je ravninu brazde, njezino otvaranje i kosinu te zatvaranje. Kao pobjednik Korpar putuje na državno natjecanje, koje će se u kolovozu održati u Suhopolju.

– Ovo natjecanje počeli smo da okupimo napredne poljoprivrednike koji se žele dokazati. Uz našu pomoć usavršit će osnovnu agrotehničku mjeru, a to je oranje. Kad dođu na svoje polje, znanje će prenijeti svojim susjedima. Jučer smo im organizirali edukacijski skup sa stručnjacima iz Zagreba – kaže Jantol. Naglašava da urod ovisi o trenutku ulaska u njivu. Zemlja tada ne smije biti ni previše namočena ni presuha.

Inače, pred Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu velik je posao u sklopu projekta ARCOD – unijet će sve čestice u jedinstvenu informatičku bazu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.